Svedok o proterivanju s Pala i smrti supruge na Markalama

Svedok optužbe Sulejman Crnčalo izjavio je u petak na suđenju Ratku Mladiću, optuženom u Tribunalu u Hagu za genocid nad nesrbima u BiH, da je jula 1992. bio proteran sa Pala u Sarajevo gde je njegova supruga tri godine kasnije poginula od eksplozije na pijaci Markale.

Na početku današnjeg zasedanja, raspravno veće zabranilo je optuženom Mladiću da u sudnici govori zbog toga što se, kako je rekao predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie), pet puta glasno i neprimereno obraćao svedocima. Po novim pravilima, Mladić će sa braniocima moći da se konsultuje u pauzama ili da im u sudnici pisana uputstva dostavlja na ceduljama.

Crnčalo je posvedočio i da je u junu 1992. čuo tadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića kako na mitingu na Palama kaže da je "najbolji način da se odbrane srpske kuće - napad na muslimanske kuće". Ubrzo potom, Muslimani su, ne svojom voljom, sa Pala bili prebačeni u Sarajevo.

Tadašnji general i komandant Vojske Republike Srpske, Mladić (69) optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH i terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

HAG, 28. septembra 2012. (Beta)

Pogledajte još