Dačić: Sve usmereno na popravljanje ekonomije

"Želimo datum za otvaranje pregovora sa EU što pre, ali neće biti smak sveta ni ako ta odluka 'padne' u junu ili decembru sledeće godine", kazao je predsednik Vlade i ministar policije u interevjuu današnjim "Novostima".

Dačić je kazao da očekuje "relativno korektan izveštaj Evropske komisije i nada se da će Brisel uvažiti činjenicu da su u Srbiji bili izbori, da je potrošeno vreme na kampanju i formiranje nove vlade, koja radi tek dva meseca.

Dačić je rekao da su uslovi koje je potrebno ispuniti za otvaranje pregovora dobro poznati, i dodao da ta lista zahteva neće biti širena.

"Takva uveravanja dobio sam i od briselskih zvaničnika. To su, pre svega, primena do sada postignutih sporazuma, nastavak dijaloga, rešavanje pitanja telekomunikacija i električne energije"
, kazao je Dačić navodeći da "ono što izjavljuju pojedinci iz EU, treba upravo tako i posmatrati - kao lični stav, a ne zvaničnu politiku Unije".

Na pitanje o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnom linijom, Dačić je kazao da se slaže da sporazum o administrativnoj liniji s Kosovom nije idealan i u mnogim segmentima ne ide naruku Srbiji, ali navodi da je to parafirao tadašnji šef tima Borislav Stefanović i da će ga vlada primeniti.

"Hoćemo da idemo dalje evropskim putem, da pronađemo izlaz iz kosovskog čvora koji će istovremeno sačuvati naš teritorijalni integritet. Iskreno verujem da je moguće da ostanemo na pozicijama da ne priznajemo nezavisnost Kosova, a da, s druge strane, to ne ometa naš ulazak u EU"
, rekao je on.

Izvor: Tanjug
Foto: Beta

Pogledajte još