UEFA razmišlja o ograničenju broja igrača u klubovima

STRAZBUR, 24. marta 2009. (Beta-Rojters) - Evropska fudbalska unija (UEFA) razmatra mogućnost da zatraži od nacionalnih liga da ograniče broj igrača u klubovima na 25, kako bi se smanjili ogromni troškovi, objavio je visoki zvaničnik te organizacije.

Savetnik predsednika UEFA Viljem Galjar agenciji Rojters je rekao da taj predlog ima sve više pobornika i da je njegova primena verovatnija od usvajanja ranijeg plana da se klubovima ograniči suma novca koju mogu da izdvajaju na plate i obeštećenja.

"Ne postoji brzo ili jednostavno rešenje kojim bismo zaštitili klubove od svetske finansijske krize. Čini se, ipak, da se bližimo konsenzusu oko predloga da se ograniči broj fudbalera koji su pod profesionalnim ugovorima", rekao je Galjar.

"Naravno, moraćemo da dobijemo podršku najvećih klubova, ali i nacionalnih liga, što je još bitnije", dodao je Galjar i podsetio da je u evropskim takmičenjima, Ligi šampiona i Kupu UEFA, klubovima i sada dozvoljeno da imaju do 25 registrovnih fudbalera.

UEFA, Evropsko udruženje klubova (ECA) i sindikat fudbalera FIFPro već neko vreme razgovaraju o mogućnostima kojima bi umanjili uticaj svetske krize na fudbal.

Galjar je kazao i da se i dalje razmatra predlog predsednika UEFA Mišela Platinija da se klubovima dozvoli da na plate i kupovinu igrača potroše najviše 60 odsto prihoda.

"Pitanje je, međutim, kako bismo sprovodili tu ideju. Evropa je za fudbal komplikovano mesto. Imamo klubove koji ulaze u viši rang takmičenja ili ispadaju iz liga, imamo evropska takmičenja. Izuzetno je teško pronaći jedno rešenje koje odgovara svima", istakao je Galjar.

Evropsko udruženje klubova, kao i engleska Premijer liga već su saopštili da se protive Platinijevom planu.

UEFA, ipak, ne odustaje od namere da spreči mogućnost da se fudbaleri gomilaju u najbogatijim klubovima, naglasio je Galjar.

"Igrači će biti kupovani kako bi igrali za klubove, a ne samo da bi se sprečila mogućnost da isti fudbaler potpiše za rivala", pojasnio je Galjar.

UEFA je saopštila da najbogatiji evropski klubovi pojedine fudbalera plaćaju i do 200.000 evra nedeljno. Zato se, po uzoru na pravila u SAD, razmišljalo i o uvođenju poreza na luksuz za transfere i plate igrača. Deo prihoda bio bi usmeren ka siromašnim klubovima.

Galjar je, međutim, naveo da ta ideja "nije na listi prioriteta", jer oko nje nema saglasja.

"Potrebno je da pronađemo pravi koktel mera", rekao je Galjar.

Pogledajte još