Jubilej Kuće srpsko-norveškog prijateljstva

Norveški ambasador u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag izjavio je u subotu u Gornjem Milanovcu da je Kuća srpsko-norveskog prijateljstva simbol dobrih odnosa i mesto okupljanja naroda Srbije i Norveške.

On je povodom 25. godišnjice izgradnje Kuće, izjavio da je prijateljstvo dva geografski udaljena naroda nastalo u najmračnijim vremenima koja su zadesila svet i da je to trajni spomenik prijateljstvu Srbije i Norveške.

"Mužej koji se nalazi u okviru ove kuće biće rekonstruisan i treba da ostane kao nauk mladima, kada nas nestane, da uče šta je povezalo dve države, jer će imati autentične dokaze", istakao je ambasador.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković rekao je da je Kuća izgradjena u čast prijateljstva i u spomen nastradalih interniraca sa ovih prostora u fašističkim koncentracionim logorima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata.

Kuća srpskog-norveškog prijateljstva izgradjena je u Gornjem Milanovcu kao celina koja spaja vikinški brod i staru srpsku kuću, gde je smeštena stalna muzejska postavka.

Kako je najavljeno, muzej će tokom iduće godine biti rekonstruisan, a postavka dopunjena novim dokumentima iz Norveške.

GORNJI MILANOVAC, 29. septembra 2012. (Beta)

Pogledajte još