Poraz Partizana u prvoj četvrtfinalnoj utakmici

BEOGRAD, 24. marta 2009. (Beta) - Košarkaši Partizana poraženi su u Moskvi od CSKA sa 56:47 (13:3, 17:17, 13:11, 13:16) u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Evrolige.

Sledeća utakmici u seriji, koja se igra na tri pobede, na programu je u četvrtak. Šampion Srbije nijednom nije vodio, a CSKA je stekao veliku prednost još u prvoj četvrtini, u kojoj je Partizan postigao samo tri poena.

Najefikasniji u Partizanu bio je Uroš Tripković sa 12 poena, dok je CSKA predvodio Erazem Lorbek sa 16 poena.

Serija se posle dve utakmice seli u Beograd, gde će se odigrati treći meč, a ako bude bilo potrebe i četvrti.

Treći susret Partizana i CSKA ove sezone ličio je na prethodna dva, pošto je bilo malo poena, a obe ekipe igrale su čvrste odbrane.

Učinak "crno-belih" u prvoj četvrtini kao da je postavio osnovu za ostatak meča. Partizan nije iskoristio prvih pet napada na utakmici, a prve poene iz šuta za dva postigao je tek u 15. minutu meča, kada je CSKA imao već dvocifrenu razliku.

Partizan je tokom utakmice često menjao odbranu i prelazio u zonu, ali se moskovski tim brzo prilagođavao i koristio svoje prednosti prilikom preuzimanja.

CSKA je zaustavio ofanzivni skok Partizana i koristio retke kontranapade, a u nekoliko navrata imao je i 15 poena prednosti.

Partizan je sredinom poslednje deonice povezao nekoliko uspešnih napada i prišao prvo na devet, a onda i na sedam poena zaostatka, ali su Tripković i Milenko Tepić promašili otvorene šuteve kojima bi još smanjili prednost i učinili završnicu neizvesnom.

Do toga nije došlo, a CSKA je ukradenom loptom i lakim poenima iz dva napada povratio prednost, da bi konačnu tačku na utakmicu stavio Ramunas Šiškauskas pogotkom za tri poena, što je bila tek druga trojka Moskovljana na utakmici.

Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević ocenio je da je najveća greška njegovog tima u  porazu od CSKA u Moskvi bila ta što je u prvoj četvrtini postignut samo jedan koš iz igre, ali je rekao da četvrtfinalna serija Evrolige "nije večeras rešena".

"Utakmica je bila jako nervozna. Prvu četvrtinu smo odigrali i uplašeno i nervozno, bez dobrih rešenja. Neki igrači nisu šutirali kada su ostali sami i imali priliku i dat je samo jedan koš iz igre u prvoj četvrtini i to je naša osnovna greška", rekao je Vujošević posle poraza od 56:47.

"Od pojedinaca se uvek očekuje da ponesu više, naročito od startne postave. Sa svakim našim propuštenim napadima rasla je i nervoza. CSKA je iskusnija i bolja ekipa, kojoj nije potrebna ovolika pomoć sudija koja je bila prisutna večeras. Okrećemo se ka sledećim mečevima i ovim ništa nije završeno niti određeno", rekao je Vujošević.

Krilni centar šampiona Srbije Novica Veličković takođe je rekao da su loš početak i preveliko poštovanje prema prvaku Evrope uticali na ishod meča.

"Mislim da smo loše počeli i imali previše poštovanja prema njima, što, naravno, ne treba da radimo. Možda smo upravo zato bili u nekoj vrsti grča, ali imamo sledeću utakmicu već za dva dana. Moramo da zaboravimo na večerašnju igru, jer takav je sistem da nema vremena za mnogo razmišljalja o prošlim utakmicama, treba samo da se isprave greške. Mislim da možemo ravnopravno da igramo sa njima", rekao je Veličković.

Trener CSKA Etore Mesina čestitao je svom timu i rekao da ekipa zaslužuje pohvale, iako je loše šutirala.

"Treba čestitati mom timu na onom što je večeras uradio. Užasno smo šutirali, ali smo ipak pobedili u situaciji u kojoj bi svaki drugi tim izgubio. Gradili smo šuteve i dobro smo kontrolisali meč, iako se Partizan njie predavao i borio se do samog kraja. Ne znam kako da objasnim loš procenat šuta. Verovatno je ekipa bila malo nervozna i previše zabrinuta za rezultat", rekao je Mesina. 

CSKA - Partizan 56:47 (13:3, 17:17, 13:11, 13:16)
Sportska dvorana CSKA, 4.600 gledalaca
Sudije Kukulekidis (Grčka), Ijeresuelo (Španija), Šambon (Francuska)

CSKA: Zizis 3 (-, -, 4-3), Smodiš 7 (5-1, 2-1, 6-2, 5 sk, 3 as), Šiškauskas 7 (-, 6-1, 4-4), Holden 4 (2-1, 4-0, 2-2), Lorbek 16 (15-8, 2-0, 4 sk), Voroncevič, Lengdon 6 (3-2, 4-0, 2-2), Šved, Kaun, Krijapa 8 (6-4, 1-0, 10 sk, 4 as), Planinić 3 (1-1, 3-0, 2-1, 3 sk), Moris 2 (3-1, 7 sk); 

Partizan: Tepić 6 (4-2, 3-0, 2-2, 4 sk, 3 i.l, 3 as), Milošević (3 sk), Rašić 5 (1-1, 1-0, 4-3, 5 sk), Tripković 12 (8-4, 2-1, 2-1), Veličković 6 (5-0, 5-2, 2-0, 5 sk), Lazme 5 (7-1, -, 6-3, 5 sk, 2 o.l, 3 i.l), Aleksić, Vitkovac, Božić, Rakočević 4 (4-2), Veseli 7 (3-3, -, 1-1, 2 sk), Vraneš 2 (3-1, 4 sk);

Pogledajte još