Strana riznica osamdesetih (LISTA)

Iako smo već uveliko u 21. veku, na mnogim radio stanicama i dalje su neizostavan segment muzičkog programa - osamdesete godine prošlog veka. Ako smo za domaću scenu tih godina rekli da bi lista mogla da bude nepregledna, kako tek opisati ono što se u svetu tada dešavalo i napraviti planetarnu listu od hiljada velikih hitova snimljenih u toj deceniji ? Neka bude ovako - po jedna pesma iz svake godine, vama na volju je kasnije "razvijanje teme".

Krećemo, dakle, od 1980, i jedne od najupečatljivijih plavuša u istoriji svetskog pop-roka. Blondie u čuvenoj, poletnoj, "Call Me":

Mnogi ne znaju da naredna tema datira još iz sredine šezdesetih jer je opštepoznata postala tek kada su je obradili Softcell 1981. godine. "Tainted Love" se, nezvanično, smatra himnom homo populacije:

Lista hitova osamdesetih bila bi nezamisliva bez kralja popa, Michaela Jacksona. Billie Jean, Bad, Thriller, Smooth Criminal - sve to ostavljamo vama da pronađete i, za ovu priliku, izdvajamo, iz 1982, "Beat It":

Sting nam je, na našu veliku radost, poslednjih godina dolazio u goste u raznim varijantama, između ostalog, i kada je ponovo krenuo na turneju sa Police, a slavni bend je, možda i najveći hit u karijeri, snimio 1983:

O svima i o svemu ostalom može da se diskutuje, da se stavi ili izostavi, ali, pored Michaela Jacksona, u ovakvoj listi mora biti mesta za Madonnu - bez ikakve diskusije. Njen prvi megahit datira iz 1984:

Grupa A-HA nije, ni izbliza, do Madoninih visina stigla, ali se nekoliko njihovih hitova itekako pamte - možda ponajviše ovaj, iz '85:

Osamdesete su izrodile i brojne hard/heavy majstorije, pa da čujemo malo tu gitaru! Godina 1986, čuveni Bon Jovi album "Slippery When Wet" i - "Livin' On a Prayer".

Stigosmo i do '87. - onaj ko dovede u vezu ovu pesmu i spot, tada opšteprisutan na TV ekranima, od jutarnjeg do noćnog programa, sa početkom puberteta dolepotpisanog, krajnje je... u pravu. Samantha Fox - sori, nije bilo mesta za obe...odosno, sve četir':

"Lažu te da ne voleeee...oči moje balkanske...grudi tvoje 'tal'janske... " Primer domaćice, odmah da je ženi čovek i zato - svadbasvadbasvadbasvadba... U slobodnom prevodu na engleski jezik naroda i narodnosti - "White Wedding" i Billy Idol kao ponosni nosilac barjaka na kojem piše "1988".

"Dženi" Danijela Popovića je, početkom osamdesetih, "nosila kečke i jurila dečke", usput naletela i na Olivera Dragojevića, a onda je porasla i - postala oooopasna. Viđena je u Bostonu, "štoljpi" za pojasom... Takvu je opevaše Aerosmith, '89:

Beše to jedan brzometni prelet preko decenije zlatnim slovima ispisane u istoriju pop muzike. "Onda su došle devedesete", setno je konstatovao Đorđe Balašević, Stasali su, da ga još malo citiramo, "neki novi klinci" - o tome ćemo za koji dan.

Pogledajte još