Različita mišljenja o sudbini crkve u Prištini

PRIŠTINA, 30. septembra 2012. (Beta) - Senat Univerziteta u Prištini na poslednjoj sednici starog saziva ponovo je pokrenuo pitanje pravoslavne crkve u okviru univerzitetskog centra u Prištini, čija je izgradnja počela devedesetih godina, piše u nedelju dnevnik Koha ditore.

Na sednici održanoj u petak, izneta su različita vidjenja šta treba činiti sa crkvom, od toga da je treba porušiti, pretvoriti u muzej patnje kosovskih Albanaca, do toga da je treba završtiti kako bi služila onome čemu je bila namenjena - kao mesto gde će se ljudi moliti.

Rektor Univerziteta u Prištini Ibrahim Gaši kazao je da ima mnogo važnijih poslova od bavljenja sudbinom crkve.

Poslanik Ljutfi Hazirim, bivši zamenik premijera, ocenio da treba nastaviti izgradnju crkve i ne menjati joj namenu, jer će time Albanci dobiti političke poene.

Ministar kulture, omladine i sporta Memlji Krasnići nije hteo da komentariše raspravu jer ni crkva ni zemljište na kojem je crkva izgradjena nisu vlasništvo Ministarstva na čijem je čelu.

Protiv izgradnje crkve i njenog pretvaranja u muzej je direktor Instituta kulturnog nasledja opštine Priština Hadži Mehmetaj. Mehmetaj je izrazio uverenje da crkvu treba srušti upravo zbog toga kada je izgradjena i ocene da je njena izgradnja simbol bahatosti režima koji je sve albanske studente oterao sa Prištinskog univerziteta.

Pogledajte još