Zaštićen Drinski monoksil

LOZNICA, 30 septembra 2012. (Beta) - Drveni čamac (monoksil), pronadjen pre godinu dana na obali Drine kod Jelava, star nekoliko vekova, konzerviran je i zaštićen od daljeg propadanja.

Taj redak primerak rečnog plovila, nedavno je vraćen u Loznicu a konzervirali su ga stručnjaci iz Pančeva.

U očekivanju da se za njegovo muzejsko izlaganje obezbedi odgovarajući prostor, privremeno je smešten pod nadstrešnicu u dvorištu Javnog komunalnog preduzeća "Naš dom".

Grad je iz budžeta za konzervatorske radove izdvojio 440.000 dinara, a u Centru za kulturu "Vuk Karadžić" u Loznici se nadaju pozitivnom odgovoru iz Zavoda za zaštitu spomenika u Valjevu, na zahtev da Drinski monoksil uskoro izlože javnosti.

Direktorka centra Dajana Djedović rekla je za nedeljnik Lozničke novosti da je čamac zaštićen i obradjen, a svi delovi od drveta i metala, koji su nedostajali, obnovljeni i postavljeni na svoje mesto.

Vrh neobičnog čamca, izronio je iz Drine 26. septembra 2011. godine, a prvo su ga primetili ribolovci, koji su potom obavestili stručnjake u Centru za kulturu.

Plovilo je izdubljeno u jednom komadu drveta, dužine 7,1 metar, širine 85 i dubine 98 centimetara, a prema literaturi iz te oblasti, smatra se da su slični čamci pravljeni u 17. veku.

Pogledajte još