Ana Ivanović: Spremna sam za osvajanje gren slema

Ana Ivanović nije uspela da odbrani titulu osvojenu prošle godine u Indijan Velsu, iako je tokom čitavog turnira prikazivala igru koja nam je davala nadu da će naša teniserka uz povratak forme uspeti da osvoji i prvi turnir u sezoni. U finalu Ana je poražena od Vere Zvonareve, a najveći neprijatelj ipak su joj bili vremenski uslovi:

- Iskreno, mislim da nikada nisam imala teže vremenske prilike. Bilo je strašno vetrovito i ne znam da li uopšte ima smisla pričati o igri u finalu. Nekako smo obe pokušavale da se borimo sa vremenom, a onda i da mentalno ostanemo prisutne u igri. Vera je u tome uspela i rekla bih da je igrala dobro.

Da li si pokušavala da menjaš taktiku tokom igre i da lopticu malo više šaljes u sredinu, kako je vetar ne bi odneo van linije?
- Pokušaval sam svašta, ali bilo je teško boriti se i kontrolisati lopticu pri tim udarima. Ponekad zaista nisam mogla da verujem šta se dešavalo, gde sam plasirala lopticu, a gde je završavala. Kretanje je isto bilo teško uskladiti. Nekada ste pri istim udarcima jednostavno dosta blizu, a drugi put predaleko, jer vetar je u stvari diktirao sve. Prosto ništa niste mogli da predvidite i podesite kako treba.

Na početku si bila jako blizu osvajanja prvog seta, ipak Ruskinja je dobila sa 7:6?
- Bila sam jako razočarana što nisam iskoristila set loptu. Ponavljala sam iste greške i uvek mi je nedostajao samo korak-dva da bih napredovala u meču. Konstantne promene vremena i brzine duvanja vetra su me primoravale da grešim i to uvek na isti način.

Da li je bilo i peska u vazduhu, koji je vetar takođe raznosio?
- Da, bilo je i toga. U Dohi, na primer, konstantno je bilo vetrovito, a u Indijan Velsu kao da je postojao on i off sistem i zato je bilo teško napraviti igru.

Kako si se pripremala i šta si razmišljala pre samog meča?
- Pokušavala sam samo psihički da se ohrabrim. Na kraju sam bila razočarana, jer je protivnica u tome bila uspešnija od mene. U prvom setu sam imala nekoliko dobrih prilika i videlo se da je Vera tada bila pomalo isfrustrirana. Nakon gubljenja nekoliko poena u tom setu, pokušala sam da se podignem, ali to su bile greške u prelomnim momentima. Posle toga mi je bilo teško da se u drugom setu vratim.

Iako si poražena u finalu izgledaš srećno i zadovoljno, koji je razlog?
- Uvek se trudim da prihvatim stvari onakvima kakve jesu, ali i da naučim dosta iz svega što je iza mene. Srećna sam zbog finala koje sam odigrala, ali razočarana zbog vremena, koje me je sprečilo da igram na pravi način. U samom meču nisam uživala, jer je bilo pomalo frustrirajuće. I u Majamiju će isto biti vetra, ali ne ovakvog. Smatram da je dobro što mi se i ovako nešto desilo.

Šta će ti ove godine biti najvažnije da bi imala trajnost iz turnira u turnir, pošto si do sada imala puno oscilacija?
- Glavni cilj sada mi je da pronađem to nešto. I prošle godine u prvom delu sezone sam igrala dobro, ali mi je takođe nedostajala izdržljivost i trajnost. Glavni fokus sada je priprema za Majami. Nadam se da sam prikupila iskustvo i da ću tamo pre svega uživati u igri.
(old_image)
Da li si Rafi i Endiju dala neki savet pred njihovo finale?
- Na žalost, nisam ih videla pre meča, a i bila sam u razdoru sa svojim emocijama posle finala koje sam igrala.

U kom smislu u razdoru, da li si vrištala ili...?
- To pitajte moje trenere (smeh).

Šta bi za sebe mogla nazvati dobrom sezonom u ovoj godini?
- Održavanje kondicije i igre na istom nivou je glavna stvar. Moram da igram dobro protiv svake protivnice i u svakom kolu. Samouverenost mora da se pojavi na samom početku i kasnije samo da se održava kroz dobru igru. Želim ponovo da osvojim neki gren slem, pošto sam naporno radila i pripremala se za ovu sezonu. Mislim da sam opet spremna za tako nešto. 

Katarina Stojković
25. 3. 2009.

Pogledajte još