Upozorenje: Opasno je da piloti lete premoreni

BEOGRAD - Evropska Agencija za bezbednost u avio saobraćaju objavila je u ponedeljak konačni predlog pravilnika o ograničenju letenja za pilote i kabinsko osoblje za koji Udruženje smatra da ne štiti bezbednost putnika već da isključivo zadovoljava komercijalne potrebe avioprevoznika.

Novi predlog pravilnika dozvoljava da piloti lete premoreni i opasno ugrožavaju bezbednost, a time putnike i sebe.


Komercijalno a ne bezbedno:

"Baveći se sporednim, malim, poboljšanjima na sadašnjem pravilniku, Agencija ne želi da prihvati tvrdnje naučnika kako novi predlog pravilnika dozvoljava da piloti lete premoreni i opasno ugrožavaju bezbednost, a time putnike i sebe", navodi se u saopštenju Udruženja linijskih pilota Srbije.

Premor uzrok udesima:
"Radni zamor dokazano direktno utiče na rasuđivanje i mogućnost brze reakcije, sa nesagledivim posledicama koje se završavaju avio udesim"

Noćni letovi:

To Udruženje kao posebno problematične delove novog pravilnika navodi noćne letove od po 12 sati, iako je naučno dokazano da je za bezbedno letenje dozvoljeno maksimalno deset sati, zatim neprekidna rana ustajanja u dugom nizu čime se prekida prirodni ciklus spavanja i planiranje posada za čekanje sa neograničenim vremenom trajanja, bez mogućnosti planiranja vremena potrebnog za spavanje.

Zamor opasan za brze reakcije:

"Radni zamor dokazano direktno utiče na rasuđivanje i mogućnost brze reakcije, sa nesagledivim posledicama koje se završavaju avio udesima, čega smo svedoci poslednjih par godina. Kada komisija za ispitivanje udesa utvrdi da je osnovni krivac za udes radni zamor posada, skoro po pravilu niko se od pomenutih institucija ne proziva u medijima i ne poziva na odgovornost", navodi se.

(1.10. 2012.)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.