Jabuke, orasi i hleb za hrabrost

Nije svaki dan pun radosti i sunca, često nas napusti hrabrost, nervozni smo i ranjivi. Bečki profesor Hademar Bankhofer otkriva prirodne recepte koji jednostavno i brzo vraćaju dobro raspoloženje. Kada nas opterećuju svađe ili uvrede i osećamo se posebno slabo sa živcima, trebalo bi da napravimo jogurt sa valerijanom. Izmešajte u jednu čašu bio-jogurta dve kašičice meda i 10 kapi tinkture valerijane i jedite ujutru i uveče ovakvu porciju.

Bankhofer otkriva stari recept protiv obeshrabrenosti iz manastira: kuvajte tri suve, nesumporisane smokve u četvrt litre crnog vina toliko dugo da nastane masa poput sirupa. Ostavite da se ohladi i preko dana uzimajte kašičicu po kašičicu.

Još jedan recept se uspešno primenjivao u 18. veku. Intenzivno i polako žvaćite parče crnog integralnog hleba i uz to slatku jabuku koju ćete iseći u male komadiće. Tako ćete uneti mnoge vitamine i minerale koji daju snagu.

Bankhofer preporučuje i švajcarski recept za musli: Pomešajte 50 grama integralnih ovsenih pahuljica u veliki tanjir sa oljuštenom i rendanom jabukom, 1 kašiku nesumporisanog suvog grožđa, 1 kašiku sitno seckanih oraha i 1 kašiku meda i prelijte zatim sa čašom kefira.

Ako vas usput nekad spopadne bezvoljnost i velika nervoza, trebalo bi da žvaćete 5 komada suvog grožđa. Visoko koncentrisane supstance u njima brzo će vam dati sigurnost i ojačati nerve. 

(Compress)
BEČ, 25. marta 2009.