Ministri NATO sledeće nedelje o Kforu

Rasmusen je istakao da će ministri NATO-a i partnerskih zemalja 9. i 10. oktobra razgovarati "o ključnim temama misija NATO-a u Avganistanu i na Kosovu", kao i o izgradnji odbrambenih moći Saveza.

U sedištu NATO-a nisu date nikakve pojedinosti o samom dnevnom redu sastanka, ali je agenciji Beta u diplomatskim izvorima rečeno da će ministri besumnje analizirati bezbednosnu situaciju na Kosovu i možda dati prvi nagoveštaj hoće li na kraju godine biti donesena odluka o smanjenju trupa Kfora, koji sada ima oko 6.000 pripadnika.

Na ministarskom zasedanju NATO-a u julu zaključeno je da još rovita bezbednosna situacija ne dozvoljava da se sprovede ranije načelno usaglašen stav o smanjenju snaga Kfora.

Rasmusen je na konferenciji za štampu podvukao da NATO nema nikakvu nameru da vojno interveniše u Siriji i naglasio da je tamo moguće naći jedino političko rešenje za unutrašnji sukob.

On je, međutim, predočio da se tamošnja situacija veoma pomno prati i da je NATO "veoma zabrinut" zbog opasnosti da tamo bude upotrebljeno hemijsko oružje.

BRISEL, 1. oktobra 2012. (Beta)

Pogledajte još