Odredi svoj tip metabolizma

Hrana može služiti kao lek, ali nije svaka hrana dobra za svaki tip metabolizma. Istraživanja pokazuju da se svaki čovek rađa sa posebnim tipom krvne grupe, posebnim oblikom tela, ali i metabolizma.

Stručnjci naglašavaju da to znači da hrana, koja nekome može pomoći da izgleda i oseća se zdravo, kod nekoga može uzrokovati kilograme i umor.

Osnova tri tipa metabolizma su A, B i C. Svaki zahteva poseban način ishrane, posebnu količinu unosa proteina, masti i ugljenohidrata, voća i povrća.

Metabolizam tipa A

Osobe koje imaju metabolizam tipa A, vole slanu hranu i sklone su anksioznosti. Stručnjaci tvrde da je anksioznost posledica unosa slane i masne hrane kod metabolizma tipa A.

Najčešće karakteristike osoba s metabolizmom tipa A su: jak apetit, žudnja za masnom i slanom hranom, umor i anksioznost, pričljivost i otvorenost prema ljudima.

Metabolizam tipa A sagoreva proteine i masti puno lakše od ugljenohidrata. Žudnja za masnom i slanom hranom proizlazi od potrebe tela za proteinima. Pa vaš obrok treba da izgleda ovako: 50 odsto proteina, 30 odsto masti, 20 odsto ugljenohidrata.

(old_image)

Preporučuju se nemasni izvori proteina tamnije boje kao što su piletina ili ćuretina, a povremeno i govedinu. Riba, poput tunjevine ili lososa, je isto odličan izbor.

Tip A treba da pije mleko s dva odsto mlečnih masti, punomasni sir i jaja. Ove namirnice su za ovaj tip bolji izbor od niskomasnih namirnica koje su obogaćene dodatnim šećerima. Punomasni mlečni proizvodi zdraviji su izbor od masnog čipsa, a zadovoljavaju potrebu metabolizma za mastima.

Jedite raznoliko voće i povrće, ali izbegavajte puno šećera. Umesto krompira i belog hleba jedite hleb i testeninu od celovitih žitarica.

Metabolizam tipa B

Ako ste tip B, ne možete bez kolača, sladoleda torti. Vaše telo traži zdrave ugljenohidrate, ali vi žudite za šećerom. Osnovne karakteristike osoba s metabolizmom tipa B su: slab apetit, žudnja za slatkim, osetljivost, ambicioznost, organiziranost, dobro podnošenje stresa, zavisnost od kofeina, poteškoće sa skidanjem kilograma

Ako ste tip B, odaberite niskomasne i relativno niskoproteinske namirnice koje sadrže zdrave ugljenohidrate. Jedite puno voća, povrća i celovitih žitarica. Vaš obrok treba da izgleda ovako:70 odsto ugljenohidrata, 20 odsto proteina i 10 odsto masti.

Ugljenohidrati koje bi trebalo da koristite su integralni pirinač, hleb od celovitih žitarica, testenine od celovitih žitarica, ječma i slično.

Od proteina jedite piletinu, ćuretinu, belu ribu i biljke bogate proteinima, kao što su sočivo.
Pijte niskomasne mlečne proizvode. Pokušajte da smanjite zavisnost od kofeina upotrebom zelenog čaja.

(old_image)

Metabolizam tipa C

Ako se niste pronašli ni u jednom od u prethodnih tipova, a volite i slatko i slano podjednako, verovatno ste tip C. To je kombinacija metabolizma tipa A i B, koji ima sledeće karakteristike: promjenjiv i nepredvidljiv apetit, žudnja za slatkim i slanim, umor, anksioznost, male poteškoće s kontrolisanjem kilograma.

Tip C ima sposobnost dobrog sagorevanja masti, ugljenohidrata i proteina, zbog čega i dolazi do žudnje za slatkim i slanim. Vaš obrok treba izgledati ovako: 33 odsto proteina, 33 odsto masti i 33 odsto ugljenohidrata.

Tipu C dozvoljena je upotreba većine tipova masti. Odaberite kombinaciju niskomasnih i punomasnih proizvoda kao što je niskomasni sir, jogurt, maslinovo ulje i slično.

Proteine unosite kroz ćuretinu, piletinu, govedinu, losos, pasulj, soju. Ugljenohidrate potražite u namirnicama od celovitih žitarica i određenim tipovima voća i povrća, kao što su banane.

Pogledajte još