U Specijalnom sudu počinje suđenje za pobunu JSO

Optuženi su Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Pocić.

Komandant JSO i pukovnik Državne bezbednosti Milorad Ulemek, njegov naslednik na toj funkciji Duško Maričić i potpukovnik DB-a i ubica premijera Zorana ĐinĐića Zvezdan Jovanović izdržavaju maksimalne kazne zatvora od 40 godina zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je ubistvo premijera.

Pobuna JSO počela je 8. novembra 2001. godine posle hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, optuženim pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm.

"Crvene beretke" blokirale su deo auto puta Beograd-Niš kod Sava centra u punoj ratnoj opremi demonstrirajući moć zahtevom za smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića.

Ulemek i njegova jedinica uspeli su da smene načelnika DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića i da u vrh službe postave za zamenika šefa DB-a svog čoveka Milorada Bracanovića, a za načelnika je postavljen Andreja Savić.

BEOGRAD, 2. oktobra 2012. (Beta)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.