Šta je to Twitter?

Da li ste znali da upravo u ovom trenutku milion ljudi daje odgovor na jedno jednostavno pitanje: “Šta radiš?” Da li biste verovali da je za takav odgovor dovoljno samo 140 karaktera? Vrlo je jednostavno. Postanite sledbenik na www.twitter.com i saznajte.

Prijavite se i napišite vaš odgovor. Ukoliko to zainteresuje nekog – on će postati vaš »sledbenik« kao što ćete i vi »slediti« one koji vas zanimaju. A zanimaće vas mnogi, u to možete biti sigurni !

Twitter je društvena mreža na Internetu koja omogućava svojim korisnicima da čitaju tuđe i šalju svoje poruke (do 140 karaktera), takozvane tvitove. Program je sličan statusima Fejsbuka, gde pišemo šta trenutno radimo i o čemu razmišljamo, šta smo zanimljivo videli, čuli, i to delimo s drugima.


Prati me

Tvitovi se objavljuju na korisnikovom profilu i isporučuju drugim korisnicima koji su se prijavili da ih dobijaju (kad se klikne na „follow“). Prijavom na Twitter svaki korisnik dobija svoj tvit profil na adresi twitter.com/(vaše ime). Twitter je posebno popularan u svetu poslednjih godina, dok je kod nas u usponu.

Evo nekoliko praktičnih saveta od Marije Milovanović, strastvene tviterašice, (ili tviterice, kako vam drago), jedne od retkih koja aktivno tvituje kod nas: ”Dodajte se u www.wefollow.com da bi vas lakše uočili. Za lakši pristup podacima i tviterima vaših sledbenika tu je www.tweetdeck.com , a ako želite da u svakom trenutku podelite fotografije sa vašim sledbenicima ići ćete na www.twitpic.com . Da biste dobili SMS-ove vašeg tviter naloga možete pokušati sa www.twe2.com, ali ta aplikacija zvanično nije povezana sa tviterom, a vi ćete sami proceniti koliko vam je korisna."

Na Twitteru smo u društvu zvezda, koje na ovom zanimljivom “okupljalištu na mreži“ otrkivaju svoje planove – od onih kada će piti kafu do toga šta će sledeće snimati. Neki su odlučili da mogućnosti Twittera upotrebe da bi manje ili više napadno promovisali sebe i svoje projekte, dok su drugi tu da pokažu svoj pravi karakter, daleko od blještavih reflektora.

(old_image)Ko je iskren, a ko pravi još jednu (sada onlajn) masku – nije previše bitno, jer sasvim je drugačiji osećaj kada vas samo “klik“ deli od kontakta sa omiljenim glumcem, glumicom, rediteljem... Naravno, ako uopšte požele da čuju vas lično. Ali, u svakom slučaju, vi možete da “pratite“ njih.

Portal "Nadlanu" spremio je mnoga iznenađenja na Twitteru! Registracijom na Twitter i praćenjem naših tvitova bićete u toku sa aktuelnim dešavanjima, često i pre samih najava na portalu, i imaćete mogućnost praćenja live prenosa koncerata. Prvi u nizu biće koncert ”Il Divo”!


Filmovi su sleteli na Twitter

Sada je i filmska rubrika portala Nadlanu.com sletela na Twitter!

Samo 140 karaktera do filmskih zvezda?! Ili, do lične, velike (a kratke) poente?! Nije ni čudo što je Twitter, koga bismo mogli pojednostavljeno nazvati “mini-blogom”, uzrok aktuelnog Internet “požara”.

Filmski univerzum je sasvim “pao” na Twitter. Na jednostavno Twitter-pitanje “šta radiš” odgovaraju mnoge ličnosti iz sveta filma – neki lično, a za neke to čine njihovi publicisti.

Lično & aktivno “tviteruju”: Set Rougen, Evan Rejčel Vud, Džon Favro, Džejms Franko, Ilajža Vud, Dru Barimor, Elizabet Benks, J.J. Abrams, Džimi Felon, Žan Klod Van Dam, Kevin Smit, Ves Krejven, Dijablo Kodi i mnogi drugi.

Twitter-maniji nisu odoleli ni bračni par Demi Mur i Ešton Kučer. Među prvima iz filmskog sveta na ovom sajtu bio je Stiven Fraj, dok je reditelj Dejvid Linč već čuven po slanju vremenskih prognoza.

Da li su neki plaćeni da na taj način promovišu Twitter ili projekat u kome učestvuju, odnosno ko je tu zaista fan cele (odlične!) ideje – u današnje vreme, ipak je logično pitanje. Mada, to se nekako i vidi u njihovim “tvitovima”, tj. onome što napišu.

Od nedavno, Twitter je bogatiji za mesto na kome se u letu hvataju informacije, jezdi na filmskoj traci, sleće na oštricu kritike, razmenjuju tajne sa (ne)istomišljenicima. “Tvitovi” redovno stižu iz filmske centrale portala Nadlanu.com, pa očekujte sve – od najava, vesti i poklona (bioskopskih karti i filmske memorabilije) do snova o osveženom srpskom filmu i potrage za filmskim biserima širom sveta.

Potražite nas na www.twitter.com/filmnadlanu!


(old_image)I noćni život je na twitteru!

Uskoro će direktno sa densflora stizati utisci na http://twitter.com/nocnizivot. Imaćemo ulogu „ptičice“ koja stalno cvrkuće gde su najbolje žurke, šta je trenutno hit, kada delimo karte, prve i sveže informacije i najave!

Na twitteru ćemo postavljati utiske sa koncerata i žurki direktno sa mobilnog telefona, tako da ćete prvi saznati kakva je atmosfera na nekom događaju i šta se dešava... Samo se ulogujete, kliknete na „follow“, i avantura počinje.

Ne zaboravite da su na Twitteru mnoge face, od di-džejeva do filmadžija, pa tako možete da pratite čime se oni bave i o čemu razmišljaju.

Na Twitteru su i Sven Vath, Gilles Peterson, Jenna G, i mnogi drugi... Pišu utiske sa žurki, gde su nastupali, gde idu dalje, na čemu rade... Jenna G traži frizera za svoju afro frizuru, Sven je pozdravio beogradsku publiku posle nastupa, "Royksopp" javljaju na kojoj Internet adresi možemo da skinemo njihov najnoviji album...

Ukratko, naše prognoze su da će Twitter biti sve popularniji, i da će mnogi navučeni na "Facebook" preći na ”ptičicu”.

Naša preporuka je – istražujte!

Počnite da cvrkućete i čuće vas mnogi, koji god jezik da odaberete.

Posetite :
Film naDlanu - www.twitter.com/filmnadlanu
Noćni život - http://twitter.com/nocnizivot

Koliko je Twiter aktuelan u svetu : Neka celi Twitter zna, Madonna je slobodna


Tekst: N.Veljković, M.Petrović i K.Milovanović

Pogledajte još