"Na belom hlebu" - knjiga o smrtnoj kazni u Srbiji

BEOGRAD, 2. oktobra 2012. (Beta) - Knjiga "Na belom hlebu" Ivana Jankovića o istorijatu smrtne kazne u Srbiji od 1804. do 2002. godine, predstavljena je u utorak u beogradskoj knjižari-galeriji "Glasnik".

Autor knjige Ivan Janković najavio da će ove godine 10. oktobra u Srbiji prvi put biti obeležen Dan borbe protiv smrtne kazne koja je u Srbiji ukinuta 2002. godine, a danas se ne primenjuje u 141 zemlji sveta.

"Što se tiče razvijenih demokratija, smrtna kazna danas se primenjuje u Japanu, nekim američkim drzavama, a u ostatku sveta u Kini i zemljama sa šerijatskim pravom", rekao je Janković.

Janković je rekao da je u Srbiji i Jugoslaviji od 1804. do 2002. formalno osudjeno na smrt više od 6.500 ljudi, mada neke procene govore o sprovedenih 12.000 smrtnih kazni.

"Većina smrtnih kazni sprovedena je odmah nakon uspostavljanja komunističke vlasti, od jeseni 1944. go 1947. godine, kada je ubijeno, kako se procenjuje, više od 10.000 ljudi", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, Srbija je kasnila u odbacivanju smrtne kazne zato što je društvena klima često dovodila do pribegavanja represivnom aparatu, a smrtna kazna simboliše represiju.

"Abolicija (oslobadjanje od smrtne kazne) u Srbiji je krhka biljka koju treba negovati", kazao je autor.

Pogledajte još