Ubistvo izmišljeno na Fejsbuku - umalo rat Makedonije i Grčke

Vest je bila dramatična i u kratkom roku izazvala je lavinu burnih reakcija u Makedoniji:

"Makedonskog studenta Aleksandra Amardžijeva pretukli su na smrt grčki neonacisti samo zato što nije hteo da promeni prezime".

Na početku je sve delovalo dramatično i pretilo je da dovede do nasilnih demonstracija u Skoplju, a makedonski mediji su nagađali kakav bi mogao da bude odgovor države na taj slučaj, piše "Jutarnji list".

Vrlo brzo se, međutim, ispostavilo da je verodostojnost cele priče veoma sumnjiva i da je, po svoj prilici, izmišljena i plasirana preko Fejsbuka samo da bi podigla strasti u ionako lošim odnosima Makedonije i Grčke.

ZAMALO NA IVICI RATA

- Ovo je otvoreni poziv na rat - izjavio je predsednik Svetskog makedonskog kongresa Todor Petrov za makedonsku nacionalnu televiziju MRT.

On je Makedonce pozvao na demonstracije ispred ambasade SAD u Skoplju, a policija se već spremala za rušilačke proteste. Atmosfera u društvu naglo se zaoštrila, a čuli su se i komentari da je zemlja na ivici rata.

A SVE POČELO NA FB

A sve je počelo na - Fejsbuku. Navodni rođak Aleksandra Samardžijeva napisao je na ovoj društvenoj mreži da je član njegove porodice brutalno ubijen u Solunu "dok je branio nacionalnu čast". Za slučaj je okrivio pripadnike radikalno desničarske stranke "Zlatna zora", koja je već dovođena u vezu sa napadima na emigrante u Grčkoj.

(old_image)

"Informacija" je bila aktuelna oko 24 časa, da bi se zatim ispostavilo da niko nije dobio zvaničnu potvrdu da se takav slučaj iopšte desio.

- Šokirale su nas informacije plasirane u javnost, ali još uvek nema nikakve službene potvrde - rekao je portparol makedonske policije Aleksandar Georgiev, dok grčka policija izričito tvrdi da se ovaj slučaj nije desio i da je potpuno izmišljen.


A ZA SLUČAJ BAŠ NIKO NIJE ČUO

I predstavnici "Zlatne zore" rekli su da niko za ovaj slučaj u Solunu nije ni čuo, demantiji su stigli i iz grčkog ministarstva spoljnih poslova, ali i udruženja novinara iz Grčke i Makedonije.

Izvršni direktor Udruženja novinara Makedonije Dragan Sekulovski kaže da su u ovom slučaju mediji dezinformisali građane.

- Na sreću, nije bilo težih konkretnih posledica, iako se preko društvenih mreža pozivalo na nemire u Skoplju - rekao je Sekulovski.

Pogledajte još