Ne propustite sezonu grožđa!

Odličan izvor vitamina

Nezavisno od vrste grožđa možete biti sigurni da su ove bobice pune bitnih vitamina poput vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina B i folne kiseline. Oko 100g grožđa sadrži 20-25 odsto dnevne potrebe za vitaminom C.

Bogato esencijalnim mineralima

Jedan od odgovora na pitanje zašto je grožđe dobro za vaše zdravlje i zašto treba da bude deo vaše ishrane jeste i to što u njemu ima različitih minerala korisnih za vaše telo. Najznačajniji minerali prisutni u grožđu su mangan i kalijum, neophodni za održavanje dobrog zdravlja, smanjuju rizik od hipertenzije, pomažu kod depresije i deluju na imunitet. Ostali minerali koji se nalaze u grožđu su bakar, cink, kalcijum, fosfor, gvožđe i selen.

Dobro za srce

Najvažnija korist koja proizlazi iz ishrane grožđem je bogatstvo antioksidanasa, odnosno fitonutrijenata koji se nazivaju polifenoli. Ovi antioksidansi vezuju se za slobodne radikale u telu i smanjuju naslage na krvnim sudovima, čime se poboljšava zdravlje srca. Seme i koža zrna grožđa sadrže najbogatiju koncentraciju antioksidanasa reservatrola, supstance koja srčani mišić čini fleksibilnim i zdravim. Takođe, grožđe sadrži jedinjenje nazvano saponin, koje potpomaže apsorbicju holesterola i smiruje upalu, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još