Patrijarh traži zabranu Parade i izložbe

Patrijarh srpski Irinej zatražio je danas od premijera Srbije Ivice Dačića da onemogući "skandaloznu izložbu" fotografija švedske umetnice Elizabete Olson Valin, i održavanje najavljene gej parade u Beogradu.

"Ovu dubokovređajuću izložbu propagiraju homoseksualci, organizatori gej-parade, planiranu za 3. oktobar ove godine", naveo je patrijarh Irinej u pismu Dačiću objavljenom na sajtu SPC.

"Nisam pretpostavljao da ću i ove godine biti primoran da Vam se u ime SPC, njenih vernika koji predstavljaju dominantnu većinu Srbije, kao i u ime brojnih članova drugih religija, obratim sa molbom i zahtevom, da autoritetom Predsednika Vlade, onemogućite skandaloznu izložbu fotografija švedske umetnice Elizabete Olson Valin", piše Irinej.

Irinej: Nije to Parada ponosa već Parada srama:

Izložba fotografija Elizabete Olson Valin "Ecce Homo" prikazuje Isusa Hrisa u ženskoj obući i u društvu homoseksualaca i trebalo bi da bude otvorena večeras u Beogradu u okviru "Nedelje ponosa".

On je u pismu od Dačića zatražio i da se "onemogući" održavanje "nagoveštene tragično-komično nazvane 'parade ponosa', a čije je pravo ime 'parada srama', koja baca tešku moralnu senku na naš Grad, našu vekovnu hrišćansku kulturu i na dostojanstvo naše porodice".

Patrijarh srpski svoje mišljenje o LGBT osobama i njihovom zdravstvenom stanju dao i u intervjuu nedeljniku "NIN".

U intervjuu Nin-u:

"Ja te ljude ne osuđujem, nego ih duboko sažaljevam. Verovatno je to nešto što je jače od njih. To je devijacija ljudske prirode kakvu ne vidimo nigde u prirodi. Ja mislim da je to bolest i da tim osobama treba pomoći da prevaziđu ovu neprirodnu anomaliju. Veliko je pitanje da li se s tom anomalijom čovek rađa ili, zavisno od uslova života, to postaje porok. U Bibliji, koja je prihvaćena od mnogih religija sveta, kaže se da ko je takav, on je 'gad pred Gospodom'. Crkva ne osuđuje grešnika, nego greh. Ovaj greh Crkva osuđuje kao greh protiv prve zapovesti Božije date našim praroditeljima, koja glasi: 'Rađajte se i množite se i napunite zemlju.' Šta bi bilo sa čovečanskim rodom kada bi greh postao masovna pojava?
Danas, kada je natalitet u strahovitom padu, treba da podržavamo pokret greha?
Ove parade vređaju moral apsolutne većine, ne samo hrišćana već predstavnika drugih velikih religija i ne treba ih dozvoliti, rekao je između ostalog patrijarh Irinej, istovremeno osuđujući svako nasilje.

Kako navodi "Press" zbog ove izložbe će po gradu biti raspoređeno 2.000 policajaca, a deo njih već se nalazi ispred prostora u kome će izložba biti otvorena.

Iz pokreta "Dveri" najavili su da će u vreme otvaranja izložbe organizovati proteste ispred izložbenog prostora.

Pogledajte još