Dinkić se slaže da dinar ne treba precenjivati

BEOGRAD, 3. oktobra 2012. (Beta) - Ministar finansija i ekonomije Srbije Mladjan Dinkić izjavio je u sredu da se slaže s nobelovcem Polom Krugmanom da dinar ne treba precenjivati i da Srbija treba da zadrži fleksibilan devizni kurs.

"Već godinama govorim da Srbija ne treba da ima fiksni već fleksibilan devizni kurs, ali da dnevne oscilacije ne budu visoke i da centralna banka interveniše s vremena na vreme da spreči velika pomeranja kursa", rekao je Dinkić novinarima posle Krugmanovog predavanja u hotelu "Hajat".

Komentarišući Krugmanovu ocenu da je dinar precenjen, Dinkić je kazao da su sve zemlje koje su precenjivale svoju valutu čak i uslovima budžetskog suficita gomilale javni dug i imale probleme u privrednim aktivnostima.

Dinkić je napomenuo da ekonomsku i monetarnu politiku treba posmatrati u celini, a ne odvojeno.

Centralna banka, kako je ukazao, treba da vodi računa o stabilnosti finansijskog sistema, vodi politiku fleksibilnog deviznog kursa i da utiče na snižavanje kamatnih stopa.

"To je nešto što predlaže i Krugman, to se desilo i u SAD i zato su brže krenuli da izlaze iz krize", rekao je Dinkić i dodao da je slične mere pre mesec dana počela da preduzima i Evropska centralna banka, što se odrazilo na delimični pad prinosa na evropske obveznice.

Pogledajte još