Znam kako da ti se svidim iz prve...

Kada upoznaš nekoga potrebno ti je, kako tvrde stručnjaci, samo sedam sekundi da napraviš taj prvi, ponekad i presudni utisak. Oči, osmeh, pokreti tela i slični pokazatelji stvaraju taj prvi utisak o tebi i zato i ne čudi što se svi trude da baš u tim prvim trenucima budu "najbolja verzija sebe".

Međutim, ako baš želiš da se nekom svidiš "iz cuga" dobro obrati pažnju na rukovanje, savetuju te istraživači sa Univerziteta u Hajdelbergu. A oni to nisu "tek tako rekli", već su napravili jedan zanimljiv eksperiment.

Istraživači su podelili ispitanike u dve grupe - one koji su dobili zadatak da se rukuju "nežno" i druge od kojih se očekivalo da naprave grubi pokret rukom "gore-dole". Žrtve njihovih "stisaka rukom" bilo je 50 osoba, koje su potom ocenjivale kako se osećaju.

Osobe koje su se rukovale s onima koje imaju "nežan, gladak" stisak osećale su se srećnije i bliskije sa osobom koju su tek upoznale. Takođe, oni su osobe sa takvim načinom rukovanja ocenili kao više privlačne i otvorene.

Istraživači su na osnovu rezultata reakcija onih s kojima su se ispitanici rukovali došli do zaključka da rukovanje koje uključuje previše snage upućuje na bezosećajan karakter.

Tako da, kada ti neko predugo ili prejako trese ruku tokom rukovanja, znaj da imaš posla sa s osobom koja nema mere.

Međutim, na osnovu ovog istraživanja, sada je moguće i naučiti stisak ruke koji će ti omogućiti da se "drugoj strani" odmah svidiš. Trebalo bi da učiniš sledeće: prihvati ruku lagano i elegantnim, tečnim pokretima je pomaknite gore-dole. Nikako ne tresi ruku osobe s kojom se rukuješ, već prirodno je pomeraj tako da oboje osetite prisnost od tog prvog dodira.

Pogledajte još