Zdravstveni sistem se negde zaljuljao

BEOGRAD, 3. oktobra 2012. (Beta) - Ministarka zdravlja Slavica DJujkić Dejanović ocenila je u sredu da tri najznačajnije zdravstvene institucije u Srbiji ne poštuju zakone iz oblasti zdravstva i da im se zbog toga preklapaju ingerencije.

Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje "Batut" i Republički fond za zdravstveno osiguranje ne koriste prava i obaveza po zakonu, i potrebno je uvesti malo više reda u sistem zdravstvene zaštite, rekla je Djukić Dejanović na sednici Odbora Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu.

"Istina je da se negde sistem zaljuljao i da su tri institucije na vrhu priamide zdravstva malo pomešale ingerencije. Institut za javno zdravlje 'Batut' treba da se bavi kreiranjem zdravstvene politike i potreba zdravstva, za sprovodjenje te politike je odgovorno Ministarstvo, a RZZO je naša banka koja treba da realizuje programe te dve institucije" , kazala je Djukić Dejanović.

Ona je istakla da su svi gradjani osetljiviji na probleme u zdravstvu u odnosu na druge segmente života i da "situacija u zdravstvu, iako svi kukaju, nije ni lošija ni bolja nego u drugim segmentima društva".

DJukić Dejanović je podsetila da će od ponedeljka svi maloletnici, trudince i porodilje do godinu dana nakon porodjaja moći da se leče bez obzira da li imaju zdravstvene knjižice.

Pogledajte još