Čelsi u potrazi za igračima azijskog porekla

LONDON, 26. marta 2009. (Beta-Rojters) - Engleski fudbalski klub Čelsi pokrenuo je akciju "Potraga za azijskom zvezdom" sa ciljem da pronađe talentovane dečake za svoju akademiju.
Čelsi trenutno na svojoj akademiji ima dvojicu Britanaca azijskog porekla, a klub se nada da će do kraja maja pronaći još nekoliko igrača koji će dobiti priliku u plavom dresu.

Londonski fudbalski klub saopštio je da će u akciji učestvovati tri grupe dečaka, u grupama do 12, 13 i 14 godina. Kako se navodi u Čelsiju, dobrodošli su svi igrači poreklom iz Indije, Pakistana, Šri Lanke i Bangladeša.

"Svesni smo da u engleskom fudbalu ima malo igrača azijskog porekla i nadamo se da ćemo ovom akcijom uspeti da ih motivišemo. Želimo da pokažemo da boja kože nije prepreka za dolazak u naš klub i da igrači azijskog porekla imaju šansu", izjavio je bivši fudbaler Čelsija Grejem Leso.

Podršku ovoj akciji dao je i savetnik Fudbalskog saveza Engleske (FA) za rasnu jednakost Brendon Betson.

"Čelsi je ovim potezom pokazao svoju privrženost u borbi za rušenje granica za igrače iz azijske zajednice. Istovremeno, FA želi da pokaže da je fudbal danas dostupan svima", poručio je Betson.

Prvi Britanac azijskog porekla koji je nastupio u Premijer ligi bio je Zeš Rahman, koji je 2004. igrao za Fulam.

Pogledajte još