UEFA gasi Zvezdu?!

Pravilnici UEFA su vrlo strogi, zbog čega bi Crvena zvezda sledeće sezone mogla da ostane bez evropske scene, ali i nastupa u domaćem prvenstvu!? Klub koji je bio prvak Evrope i sveta, danas je zadužen i pred bankrotom. To dobro znaju i u UEFA i u FIFA... 

Pokušali smo da u evropskoj “kući fudbala” u Nionu i u svetskoj u Cirihu proverimo šta očekuje Crvenu zvezdu ukoliko ne isplati dugovanja igračima i ostalim službenicima kluba. Ako ne sanira dugove i ne obezbedi na svom kontu sredstva da može dalje da radi, Crvena zvezda neće dobiti licencu, ne samo da igra u Evropi, već ni u nacionalnom prvenstvu. 

U FIFA ne žele o tome da razgovaraju, ni da kažu koliko je igrača podnelo prijave zbog neizmirenih obaveza. To je, za sada, tabu tema, ali uskoro će sigurno javnost morati da bude upoznata sa detaljima. 

U UEFA su otvoreniji. Ne žele konkretno da pričaju o slučaju beogradskih "crveno-belih", ali propisi su jasni. Po njima, Crvena zvezda će loše proći ukoliko do 31. marta ne reši velike finansijske probleme i ne obezbedi sve garancije, na kojima insistiraju u evropskoj “kući fudbala”. Moguće je čak i da klub stigne na ivicu gašenja! 

Probleme koji trenutno muče Crvenu zvezdu imali su i mnogi klubovi širom Evrope. UEFA je, na primer, bila nemilosrdna prema švajcarskim ekipama, Servetu i Lozani, koji su zbog dugova prebačeni u amatersku ligu. Grashopers, recimo, ponovo mora da pronađe sponzora koji će da preuzme dug i preko marketinga isplati osoblje. “Skakavci” samo tako mogu da nastave da rade, a ove sezone su, zbog slabih rezultata, u deficitu pet miliona švajcarskih franaka. 

Pitanje je da li su u Crvenoj zvezdi svesni šta bi ubrzo moglo da im se dogodi...

Stigle pare

Osmeh je konačno na licima fudbalera Crvene zvezde, pošto su u sredu dobili bar deo novca koji im klub duguje. Na kasi su bili svi raspoloženi, jer su željno čekali trenutak kada će da ih pozovu na klupsku blagajnu.

“Marakana” bez komentara

(old_image)Tradicija na “Marakani” se ne menja u poslednje vreme - niko u Crvenoj zvezdi ne želi da daje zvanične komentare, na bilo koju temu. Tako je bilo i u sredu, kada smo pokušali da saznamo da li će "crveno-beli" da traže finansijsku pomoć ili bilo koju drugu od nadležnih državnih organa i da li znaju da bi mogli da ostanu bez licence za takmičenje za sledeću sezonu.
Predsednik i potpredsednici, najčešće, nisu u Srbiji, dok generalni sekretar, verovatno, ima još jednu “seriju” neodložnih sastanaka.

CSKA izbačen zbog dugova

Crvena zvezda ne bi bila prvi klub kojem je zbog nagomilanih dugova zabranjen nastup u evropskim kupovima. Iz ovog razloga najtrofejniji bugarski tim, sofijski CSKA, nije igrao prošle sezone u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a slična sudbina mogla bi da ih zadesi i naredne godine.
- Nekoliko bugarskih klubova ima ozbiljna dugovanja, ali je CSKA u najtežoj situaciji. Dužni su velike pare - tvrdi prvi operativac Fudbalskog saveza Bugarske Krasin Krustev. 

Zvezda ove nedelje plaća 200.000 evra duga 

Crvena zvezda ima još šest dana da zadrži napadača Gabrijela Kordovu Klea (23). Klub sa “Marakane” još od avgusta duguje 200.000 evra, koje mora da plati da bi od 31. marta imao pravo prvenstva u pregovorima oko brazilskog napadača.
- Razgovarao sam u utorak dugo sa Markom Miškovićem, potpredsednikom Crvene zvezde - prenosi Ranko Stojić, koji je učestvovao u dolasku Klea u Beograd. - Mogu da kažem da sam optimista. Dobio sam obećanje da će Zvezda do kraja nedelje da uplati 200.000 evra. Sa Miškovićem imam odličan odnos, uz puno poverenje. 

Čim "crveno-beli" uplate dug od avgusta, počeće pregovori oko ugovora Klea, koji bi trebalo definitivno da postane njihov igrač.
- Naravno, verujem da će sve biti u redu - ističe Stojić. - I menadžer Klea, Portugalac Žorž Gama, spreman je da Crvenoj zvezdi ponudi maksimalno korektne uslove, imajući u vidu situaciju u kojoj je klub trenutno.

Janković uspešniji od Zemana i Janevskog 

Nije Aleksandar Janković valjao Crvenoj zvezdi kao trener, a na 22 utakmice, koliko je vodio tim prethodne sezone, nije poražen. Osvojio je 54 prvenstvena boda, čak 15 više od Zdenjeka Zemana i Čedomira Janevskog na istom broju mečeva. 
(old_image)
Prethodne sezone Janković je već u novembru bio treći trener "crveno-belih", pošto je posle Talina (Crvena zvezda jedva prošla Levadiju) smenjen Boško Đurovski, a posle 3:0 za Aris u Solunu sa klupe je morao da ode i Milorad Kosanović. Do poslednjeg kola borio se za titulu, ali je Partizan osvojio krunu pobedom u Kruševcu. 

Mnogi su očekivali da Čeh sa italijanskim pasošem preporodi ekipu, ali je Zdenjak Zeman postao “crni” rekorder. Vratio se u Rim posle samo tri prvenstvena meča u kojima su crveno-beli osvojili samo bod, bez postignutog gola! 

Stigao je Makedonac Čedomir Janevski, sa kojim se ekipa bar malo stabilizovala, ali je već na početku prolećne sezone verovatno definitivno ostala bez šanse da osvoji titulu, pošto ima čak 11 bodova manje od "crno-belih". 

Crvena zvezda se muči cele sezone, dobija tek svaku drugu utakmicu (11 6 5 40:21). Samo je Napredak (2:1, 4:0) i Jagodinu (3:0, 4:1) uspela da savlada u oba meča, dok su Partizan (0:2, 1:1) i Javor (0:2, 1:1) bili nepobedivi. 

Aleksandar Janković
22 16 6 0 52:17 54
Na klupi od 9. novembra 2007, do smene 11. juna 2008.

Zdenjak Zemana
3 0 1 2 0:4 1
Na klupi od 11. juna 2008, do smene 7. septembra 2008.

Čedomir Janevski
19 11 5 3 38:17 38
Na klupi od 14. septembra

Večernje novosti
26. 03. 2009.

Pogledajte još