Italijan posle 24 sata sišao s kupole Crkve Svetog Petra

VATIKAN, 3. oktobra 2012. (Beta-AP) - Italijan Marčelo de Finicio odustao je u sredu uveče od daljeg protesta, posle više od 24 sata provedenih na 130 metara visokoj kupoli Crkve Svetog Petra u Rimu, gde je demonstrirao zbog ekonomskih reformi vlade.

Dva vatrogasca uvukla su De Finicija, vlasnika jednog restorana na plaži u Trstu, unutar bazilike Svetog Petra. On je u utorak uspeo da izvrda obezbedjenje Vatikana i da se popne na kupolu poznate crkve.

Još nisu poznati razlozi zašto je De Finicio, koji je prethodno odbio sve molbe ministara iz italijanske vlade koji su ponudili da se sastanu s njim ako sidje dole, pristao da naposletku to ipak učini.

De Finicio je na kupoli razvio transparent na kome je pisalo "Upomoć! Dosta Monti!", što je aluzija na italijanskog premijera i autora ekonomskih reformi Marija Montija.

Vlada iz Rima je usvojila mere, u skladu sa EU, prema kojima će mogućnost zakupljivanja delova plaža postati stvar konkurencije, odnosno dozvola se neće prenositi s generacije na generaciju, kao što je do sada bio slučaj.

Više od 4.000 kilometara italijanske obale, što je više od polovine, dato je na korišćenje koncesionarima, koji su na plažama izgradili barove i restorane, iznajmljuju suncobrane i ležaljke i pružaju druge slične usluge.

Pogledajte još