Turska uzvratila na sirijski napad na njeno tlo

ISTANBUL, 3. oktobra 2012. (Beta-AP) - Turska artiljerija gadjala je mete u Siriji, pošto su u sredu sirijske rakete pogodile turski granični grad Akčakale, pri čemu je poginulo petoro ljudi, a desetine ranjene, a UN su pozvale režim iz Damaska da poštuje teritorijalni integritet suseda.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan oštro je osudio sirijsku paljbu u graničnoj oblasti u koju je do sada, bežeći od gradjanskog rata u svojoj zemlji, prešlo više od 90.000 Sirijaca.

"Naše oružane snage u graničnom regionu odgovorile su na ovaj gnusni napad artiljerijskom paljbom na tačke u Siriji koje su detektovane radarom, u skladu s medjunarodnim pravom", navodi se u turskom saopštenju.

U sedištu NATO-u u Briselu biće održan hitan sastanak na zahtev Turske. Očekuje se da će Turska najverovatnije dobiti podršku Alijanse, ali je malo verovatno da bi članice NATO-a mogle da odluče da vojno intervenišu.

Povodom ovog incidenta, generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je sirijsku vladu da poštuje teritorijalni integritet suseda.

Ban je pozvao sirijsku vladu da okonča nasilje protiv vlastitog naroda, a sve strane u sukobu da smanje tenzije i krenu ka mirnom rešenju 18-mesečnog konflikta, u kome je, prema podacima organizacija za ljudska prava, poginulo najmanje 30.000 ljudi.

Duboko podeljeni Savet bezbednosti UN takodje razmatra mogućnost da izda saopštenje kao reakciju na incident na tursko-sirijskoj granici.

Pogledajte još