Pola veka od prvog singla Bitlsa

LONDON, 4. oktobra 2012. (Beta) - Pre 50 godina legendarni "Bitlsi" snimili su u londonskom studiju Ebi roud (Abbey Road) svoj prvi singl, "Love Me Do", što je označilo početak revolucije koja je zauvek izmenila muzičku mapu sveta.

Pet meseci pre toga, liverpulska četvorka doživela je neuspeh na audiciji za diskografsku kuću Deka (D e c c a), nakon čega je njen menadžer Brajan Epstajn kontaktirao s drugim diskografskim kućama, ali opet bez uspeha.

U maju 1962. članovi benda sastali su se sa Džordžom Martinom iz ogranka diskografske kuće EMI Parlofon (Parlophone), a potom su u junu u studiju Ebi Roud izveli svoje tri pesme, "Love Me Do", "P.S. I Love You" i "Ask Me Why".

Nekoliko nedelja kasnije, potpisali su ugovor i snimili svoj prvi singl, označivši početak "Bitlmanije" - revolucije u muzici, popularnoj kulturi, modi i industriji zabave.

Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star objavili su "Love Me Do" sa singlom "P.S. I Love You" na B strani. Njihov prvi singl dospeo je na 17. mesto britanske liste najprodavanijih numera.

Pola veka kasnije, Džon Lenon i Džordž Harison više nisu medju živima, ali su "Bitlsi" i dalje jedan od najpopularnijih bendova u istoriji pop i rok muzike.

Diskografska kuća EMI obeležava jubilej objavljivanjem svih albuma liverpulske četvorke, u ograničenom tiražu od 50.000 primeraka, uz ilustrovanu knjigu Kevina Hauleta, najvećeg poznavaoca "Bitlsa" u svetu.

Pogledajte još