Bivši kapiten Pobede negira učešće u nameštanju mečeva

SKOPLJE, 25. marta 2009. (Beta) - Bivši kapiten makedonskog fudbalskog kluba Pobeda iz Prilepa Nikolče Zdraveski negirao je navode da je pre pet godina učestvovao u nameštanju utakmica između tog kluba i jermenskog Pjunika u Ligi šampiona.

"Nisam učestvovao u nameštanju utakmica sa Pjunikom. U prvom meču sam igrao, ali sam zamenjen u prvom poluvremenu, a na drugoj utakmici nisam ni igrao", rekao je Zdraveski agenciji Beta.

Evropska fudbalska unija (UEFA) optužila je danas predsednika Pobede Aleksandra Zabrčaneca i Zdraveskog da su namestili utakmicu prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona sa Pjunikom, 13. jula 2004. godine u Prilepu.

Tada je jermenska ekipa pobedila sa 3:1, dok je u revanšu bilo 1:1 i ukupnim rezultatom od 4:2 makedonska ekipa je eliminisana iz takmičenja.

UEFA smatra da je Pobeda namerno izgubila prvu utakmicu, a na nepravilnosti su ukazale razne kladionice, koje su primale velike sume novca na pobedu Pjunika u Prilepu. Konačnu odluku o ovom slučaju UEFA će doneti na sastanku 17. aprila.

Spekuliše se da bi Pobeda, koja je u poslednjih šest sezona dva puta bila šampion Makedonije, mogla da bude suspendovana iz evropskih takmičenja.

Makedonski list "Sport" u tekstu sa naslovom "Doživotna kazna za prilepski klan", navodi da će Zabrčanec i Zdraveski biti doživotno izbačeni iz fudbala zbog nameštanja kvalifikacione utakmice protiv Pjunika.

Takođe, list navodi da će Makedonija ući u istoriju svetskog fudbala, ali zbog nameštanja utakmica. Navodi se i da je UEFA posle višegodišnje istrage pribavila dokaze kojima se potvrđuje da su rezultati utakmica tadašnjeg makedonskog šampiona i jermenske ekipe bili unapred režirani.

Navodi se i da će predsednik Fudbalskog saveza Makedonije Haralampije Hadži-Ristevski, koji je u tesnim rodbinskim vezama sa predsednikom Pobede, takođe biti oštro kažnjen.

U saopštenju Fudbalskog saveza Makedonije navodi se da taj Savez podržava istragu UEFA, ali da neće dalje komentarisati taj slučaj, dok evropska kuća fudbala ne objavi konačnu odluku.

Pogledajte još