Matematička formula za predviđanje razvoda

LONDON, 26. marta 2009. (Beta-AFP) - Jedan britanski matematičar smislio je formulu kojom procenjuje da li će se mladi bračni parovi jednoga dana razvesti ili će ostati zajedno dok ih smrt ne razdvoji.

Džejms Mari, profesor na univerzitetu u Oksfordu, tvrdi da je njegova formula pouzdana u 94 odsto slučajeva i da je uspeo da predvidi razvod na uzorku od 700 mladih bračnih parova. Mari je rezultate svojih istraživanja u četvrtak predstavio Kraljevskom udruženju u Londonu, nakon uručenje nagrade za fiziku koju mu je dodelila na naučna institucija.

Mari i njegov tim snimili su 15-minutne razgovore mladih bračnih parova o osetljivim temama kakve su novac i seks, a svakoj od njihovih izjava dodelili su određenu ocenu. Izjave u kojima ima humora ili koje svedoče o ljubavi prema drugom supružniku dobile su pozitivne ocene, dok su rečenice izrečene u defanzivnom tonu ili sa prizvukom besa ocenjene negativno. Parovi su kontektirani svakih godinu ili dve dana u periodu od ukupno 12 godina. Formula koju je smislio Mari za predviđanje razvoda predvidela je ishod braka u 94 odsto slučajeva.

Pogledajte još