Država ne plaća odbranu Srba

KOSOVSKA KAMENICA, 4. oktobra 2012. (Beta) - Advokat Ljubo Pantović izjavio je u četvrtak da je od 1999. godine do danas na Kosovu zastupao Srbe u više desetina različitih procesa, medju kojima su i oni osumnjičeni za ratne zločine, ali da će morati da odustane, jer za taj posao nije bio plaćen čak ni kada ga je za to angažovalo doskorašnje Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Pantović je za agenciju Beta izjavio da je zbog toga bio primoran da odustane od nekih slučajeva, medju kojima je i sudjenje četvorici Srba iz sela Berivojce u opštini Kosovska Kamenica, koji se terete za napad na Kosovsku policiju, jer ne može sam da finansira troškove odbrane, niti to zbog finansijske situacije može njegov branjenik.

Protiv grupe Srba iz Berivojca opštinski tužilac u Kosovskoj Kamenici podigao je optužnicu koja ih tereti da su u junu 2008. godine u selu Berivojce, tokom protesta meštana zbog namere Albanaca da u srpskom delu sela izgrade džamiju, izvršili krivično delo napad na policijske službenike, dok osumnjičeni Srbi tvrde da ih "optužuju oni koji su ih tukli".

"Najveći broj Srba protiv kojih su se od 1999. godine do danas procesi vodili pred kosovskim i sudovima Euleksa su puki siromasi koji jedva sastavljaju kraj sa krajem i koji advokata ne mogu da plate, a ne pamtim kada sam poslednji put od države za to bio plaćen", kazao je Pantović.

On je naveo da je medju slučajevima za koje nikada nije plaćen i zastupanje manastira Dečani pred sudom u Peći za koje ga je telefonom angažovalo Odeljenje za ljudska prava pri Ministarstvu za Kosovo i Metohiju 2007. godine.

"To nije samo moj problem, i ostale kolege advokati koji zastupaju Srbe na Kosovu i Metohiji takodje u najvećem broju slučajeva ne mogu da naplate od države zastupanje svojih branjenika. Retki su slučajevi da neko uspe nešto i da naplati", rekao je Pantović.

Pogledajte još