Grčka predložila rešenje spora oko naziva

ATINA/BEOGRAD, 4. oktobra 2012. (Beta) - Grčka je u četvrtak predložila Makedoniji Memorandum o razumevanju da bi se poboljšali bilateralni odnosi i rešio medjusobni spor o nazivu Makedonije koji je usporio njenu evroatlantsku integraciju.

Ministar spoljnih poslova Grčke Dimitris Avramopulos je svom kolegi u Skoplju Nikoli Poposkom poslao pismo s predlogom dogovora kojim se potvrdjuju nepovredivost granice, suverenitet i teritorijlni integritet, dobrosusedski odnosi dve države, kao i saglasnost za nastavak pregovora oko imena Makedonije.

Grčka i Makedonija se još od 1991. godine spore o nazivu te bivše jugoslovenske republike. Grčka ne priznaje ustavni naziv Makedonije smatrajući ga izrazom teritorijalnih pretenzija suseda na severnu grčku pokrajinu, i zato blokira Skoplje u procesu evroatlantskih integracija. Zbog grčkog veta Makedonija nije na samitu u Bukureštu 2008. primljena u NATO, iako je ispunila uslove.

U predlozenom tekstu Memoranduma se navodi da je neophodno nastaviti pregovore pod okriljem UN "na osnovu dogovorenog okvira", prema kojem rešenje "treba da sadrži jasnu i definitivnu odrednicu imena koja neće ostavljati prostora sumnji o razlici izmedju teritorije bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i teritorija susednih zemalja, a posebno, regiona Makedonije u severnoj Grčkoj".

Dogovoren naziv, po predlogu, treba da se "koristiti prema svima i u sve svrhe".

Pogledajte još