Orkestar bez granica otvara BEMUS

BEOGRAD, 4. oktobra 2012. (Beta) - Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) biće održane od 11. do 20. oktobra, a festival će otvoriti No Borders Orkestra, sastavljen od najboljih muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, pod upravom dirigenta Premila Petrovića.

Petrović je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da će orkestar nastupiti u potpuno nekonvencionalnoj formi, okrenut ledjima publici koja će takodje sedeti na bini Sava centra.

On je rekao da su za članove tog orkestra na audiciji izabrani najbolji muzičari bivše Jugoslavije i da su prvih 10 violina zapravo koncertmajstori Ljubljanske, Prištinske, Makedonske i drugih filharmonija regiona.

Izvršna direktorka BEMUS-a Biljana Zdravković rekla je da je program festivala veoma dobar, iako je postavljen u veoma teškim uslovima ekonomske krize.

Prema njenim rečima, u nedelju 14. oktobra na festivalu će gostovati najbolji barokni ansambl na svetu "Lezart Forisant" (Les Arts Florišants) pod upravom dirigenta Vilijama Kristija.

"To je program koji sanjaju svi veliki festivali na svetu. Biće izvedeno Šarpantjeovo delo koje nije nikad izvodjeno ovde. Ta andjeoska muzika povešće publiku na jedan zavodljivi put koji će trajati i nekoliko dana posle koncerta", rekla je Zdravković.

Na festivalu će učestvovati i pijanista Aleksandar Madžar, Gudači Sv. Djordja, biće organizovano muzičko veče posvećeno stogodišnjici rodjenja američkog kompozitora Konlona Nenkeroua, a u četvrtak 18. oktobra prvi put na BEMUS-u nastupa gitarista Pako de Lusia.

Pogledajte još