Posmrtni ostaci kneza Pavla u Sabornoj crkvi

Kovčezi sa posmrtnim ostacima stigli su ispred Saborne crkve nešto pre 18 časova, a nakon intoniranja himne "Bože pravde" uneti su u crkvu. Kovčeg kneza Pavla nosili su gardisti Vojske Srbije u svečanim uniformama, a kovčege kneginje Olge i kneževića Nikole nosili su članovi Kulturnoumetničkog društva Kolo.

(old_image)

Pomen je služio patrijarh Irinej, a pomenu su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić.

Patrijarh srpski Irinej služio je liturgiju i potom u obraćanju poručio da je posle sedam decenija ispravljena istorijska nepravda prema knezu koji je bio veliki patriota, a bio je proglašen izdajnikom.

(old_image)

Patrijarh je ukazao na značaj koji je događaju i njegovom svečanom činu dala Vlada Srbije, čime je pokazala da ceni i poštuje značaj dinastije Karađorđevića na čemu im se Srpska pravoslavna crkva zahvaljuje.

Patrijarh je podsetio da je odmah pošto su knez Pavle i njegova porodica proglašeni izdajnicima, porodica preduzela korake da skinu sramotu sa njegovog imena.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je i predsednik Odbora za povratak posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u Srbiju, izjavio je da će Vlada Srbije nastojati da vrati i posmrtne ostatke kralja Petra.

Mimohod za gradjane u Sabornoj crkvi biće omogućen do petka do 17 časova, kada je planirano da kolona sa posmrtnim ostacima krene prema Oplencu, gde će u subotu biti sahranjeni članovi porodice Karađordjević.

Knez Pavle Karađordjević rođen je u Petrogradu 1893. godine, a preminuo je 14. septembra 1976. godine u Parizu.

Posmrtni ostaci kneza Pavla Karađordjevića, njegove supruge Olge i sina Nikole ekshumirani su 28. septembra 2012. u Lozani u Švajcarskoj na groblju Boa de vo. Ekshumaciji su prisustvovali ćerka kneza Pavla - princeza Jelisaveta i njena čerka Katarina Oksemberg.

Pogledajte još