Serena Vilijams najbolja teniserka, nagrada i Ivanovićevoj

MAJAMI, 27. marta 2009. (Beta-Rojters) - Ženska teniska asocijacija (WTA) proglasila je Serenu Vilijams iz SAD za najbolju teniserku u 2008. godini, dok je Srpkinja Ana Ivanović dobila priznanje za svoj humanitarni rad.

Vilijamsova, trenutna liderka svetske WTA rang liste, prošle godine je osvojila Otvoreno prvenstvo SAD, a igrala je i u finalu Vimbldona. Na Olimpijskim igrama u Pekingu osvojila je zlatnu medalju u ženskom dublu u kome je nastupala sa starijom sestrom Venus.

Titula na US Openu Vilijamsovoj je bila 10. na gren slem turnirima u singlu. Priznanje za najbolju teniserku godine Vilijamsova je osvojila i 2002.

"Osvajanje ove nagrade drugi put u karijeri je veliko dostignuće", preneo je WTA reči Vilijamsove, koja nije prisustvovala svečanoj ceremoniji dodele nagrada.

Ivanovićeva je nagrađena zbog angažovanja u organizaciji UNICEF, koja pomaže deci.

Ruskinja Dinara Safina proglašena je za teniserku koja je najviše napredovala u godini koju je završila na trećem mestu WTA liste, iza Srpkinje Jelene Janković i Serene Vilijams.

Kara Blek iz Zimbabvea i Lizel Huber iz Južne Afrike nagrađene su kao najbolji dubl godine, dok je Kineskinja Dženg Đije dobila priznanje za najuspešniji povratak na teren, pošto se posle ozbiljne povrede vratila tenisu i na WTA listi napredovala za više od 100 mesta.

Karolina Voznijacki iz Danske dobila je nagradu za najveće otkrovenje godine.

Pogledajte još