Savet bezbednosti najostrije osudio Siriju

UJEDINJENE NACIJE, 5. oktobra 2012. (Beta-AP) - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) je u petak ujutro prevazišao duboke podele medju članovima i jednoglasno usvojio saopštenje u kojem se "najstrožije" osudjuje sirijsko granatiranje turskog grada Akčakale.

U napadu je poginulo petoro žena i dece, a kao odgovor, Turska je uzvratila napadima na teritoriju Sirije i usvajanjem zakona u kojem se odobravaju vojne operacije protiv susedne zemlje.

SAD, zemlje Zapada i Turska želele su vrlo oštar tekst saopštenja, dok je blaži tekst gurala Rusija, najvažniji saveznik Sirije. Ove razlike su prevazidjene posle gotovo celodnevnih pregovora.

U saopštenju, koje je dobilo podršku svih 15 članova, najmoćnije telo UN je ocenilo da incident sa Akčakalama "potcrtava ozbiljan uticaj koji kriza u Siriji ima na bezbednost svojih suseda i na regionalni mir i stabilnost".

Članice Saveta bezbednosti izrazile su saučešće porodicama žrtava kao i vladi i narodu Turske. One su takodje pozvale momentalan prekid takvih kršenja medjunarodnog prava i pozvale vladu Sirije "da potpuno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svojih sudija".

Pogledajte još