Romni bio neiskren u duelu koji je dobio

VAŠINGTON, 5. oktobra 2012. (Beta) - Dan pošto je izgubio prvu debatu u predsedničkoj kampanji, predsednik SAD Barak Obama i njegov štab optužili su oponenta, kandidata Republikanske partije Mita Romnija, da je bio neiskren u vezi sa poreskom politikom i drugim pitanjima koja su pokrenuta u TV duelu, javlja Si-En-En (CNN).

"Ako hoćete da budete predsednik, američkom narodu dugujete istinu", rekao je Obama na predizbornom skupu u Denveru.

"A evo koja je istina: guverner Romni ne može da izvede svoj poreski plan vredan pet hiljada milijardi dolara a da ne naduva deficit ili da prilepi trošak srednjoj klasi. Čista matematika", kazao je Obama.

Glavni Obamini savetnici u kampanji bili su još oštriji: "Romnijev nastup bio je verovatno bez presedana u pogledu njegove neiskrenosti", rekao je novinarima Dejvid Pluf iz tima Baraka Obame, koji je predsednički kandidat Demokratske partije SAD.

Ipak, jedan od njegovih visokih savetnika Dejvid Ekslrod je priznao da će Obama preispitati svoju debatnu strategiju pre no što Romniju izadje na megdan u narednim duelima - 16. oktobra u Njujorku i 22. oktobra na Floridi.

Prema Ekslrodovim rečima, predsednik SAD se odlučio da ne ide na "serijsko proveravanje činjenica" sa Romnijem koje bi mogli biti "beskrajni i iscrpljujući".

Pogledajte još