Ustavni sud: Gardisti su ubijeni

Na obeležavanju osam godina od pogibije dvojice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića kod vojnog objekta Karaš u Topčideru, advokat Predrag Savić rekao je da je Ustavni sud prihvatio žalbu porodica na odluku da nije potreban sudski postupak jer je vojno istražna komisija utvrdila da je u pitanju ubistvo i samouubistvo.

"Jedna sudska instanca je konačno utvrdila da su vojnici ubijeni. Učinio je to Ustavni sud kome smo podneli žalbu da je prekršeno pravo porodica na pravično suđenje za taj zločin", rekao je Savić novinarima i dodao da je Ustavni sud time odbacio nalaz vojne komisije da vojnike nije ubila treća osoba.

Advokat porodica Olgica Batić rekla je da će kao narodni poslanik tražiti da se u Skupštini Srbije osnuje anketni odbor, jer, kako je navela, postoji politička odgovornost za zataškavanje tog zločina.

Savić je rekao da je Ustavni sud svoju odluku o prekršenom pravu porodica Jakovljević i Milovanović na pravično suđenje doneo 18. jula, ali je dodao da se još čeka na pisano obaveštenje porodica čiji su advokati podneli žalbu.


Roditelji gardista, Janko Jakovljević i Petar Milovanović, poručili su da posle osam godina očekuju pravdu i da nemaju poverenja ni u sadašnje vlasti jer im još niko nije odgovorio na pitanja u vezi sa anonimnim pismom o tome ko navodno stoji iza ubistva njihovih sinova.

Advokat Aleksandar Đurić rekao je da će posle odluke Ustavnog suda da su vojnici Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni potrebno vojna lica koja imaju saznanja o tom zločinu osloboditi obaveze čuvanja državne tajne.

Vence na mesto gde su smrtno stradali gardisti pored članova porodica položile su i aktivistkinje organizacije "Žene u crnom".

Vojnici Gardijske brigade Vojske SCG Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović stradali su na straži kod vojnog objekta Karaš u Topčideru, 5. oktobra 2004. Vojna istražna komisija zaključila je da je u pitanju ubistvo i samoubistvo, dok je državna komisija ocenila da je gardiste ubila treća osoba.

Pogledajte još