Gradjani 5.oktobra odlučili o strateškom pravcu

BEOGRAD, 5. oktobra 2012. (Beta) - Predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić ocenio je u petak da 5. oktobar 2000. godine nije bio samo čin osvajanja slobode, već i nedvosmislena odluka gradjana o strateškoj orijentaciji zemlje, koju nijedna vlada ne može da izmeni umesto njih.

"Srbija se nakon 5. oktobra 2000. godine promenila i pomerila kao društvo unapred, imajući u vidu pre svega da su tada uspostavljeni demokratija, demokratske institucije i da je započet proces društvenih reformi", napisao je Tadić na svom fejsbuk profilu.

On je istakao da su dogadjaji 5. oktobra izuzetno civilizacijsko dostignuće naših gradjana jer je Srbija plebiscitarno odlučila da nakon ratnih godina pristupi najvećem mirovnom projektu savremenog sveta, Evropskoj uniji i aktivno promeni njegove osnovne principe kroz proces pomirenja na uvek nestabilnom prostoru zapadnog Balkana.

On je ukazao da, medjutim, poslednje izjave srpskih zvaničnika da nam se zbog novih uslova vezanih za problem Kosova više ne žuri na evropskom putu i da će Srbija od sada postavljati svoje uslove Evropskoj uniji, nisu samo demagogija devedesetih već i iskazi opasnih namera, koji dovode u pitanje više puta jasno izraženu volju gradjana, njihovu ekonomsku budućnost, a na kraju i legitimne interese na Kosovu.

Pogledajte još