Dinar nije precenjen, već potcenjen

BEOGRAD, 5. oktobra 2012. (Beta) - Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Diana Dragutinović ocenila je u petak da je dinar u ovom trenutku potcenjen.

"Ne znam na osnovu kojih računica je (američki ekonomista nobelovac Pol Krugman) zaključio da je dinar precenjen, jer da je pogledao izveštaj NBS o inflaciji video bi upravo obrnuto - da je kurs u ovom trenutku verovatno potcenjen", rekla je ona na predstavljanju novog broja časopisa "Izazovi evropskih integracija" u Galeriji "Glasnik".

Dragutinovićeva je precizirala da je kvartalnom izveštaju NBS o inflaciji postoji grafikon koji se zove "jaz deviznog kursa" i koji prikazuje trenutno odstupanje kursa od neke ravnotežne putanje, koji pokazuje da je kurs u ovom trenutku verovatno precenjen.

Viceguvernerka NBS je rekla da se potpuno slaže sa američkom nobelovcem Krugmanom da srpskoj privredi ne odgovara fiksni kurs.

"Jako je teško imati fiksni kurs u zemlji koja ima u veoma dugom roku veliki deficit platnog bilansa, što znači da zahteva uvek priliv kapitala", rekla je Dragutinovićeva.

Ekonomista Jurij Bajec je istakao da se slaže sa Krugmanom da je fleksibilan devizni kurs manje loše rešenje od fiksnog kursa ili uvodjenja evra.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.