Uslovna sloboda za sledbenika Čarlsa Mensona

LOS ANDJELES, 4. oktobra 2012. (Beta-AP) - Bivši sledbenik Čarlsa Mensona koji je zajedno sa njim i još jednim čovekom optužen za ubistvo muzičara Garija Hinmana i kaskadera Donalda "Šortija" Šija, dobio je preporuku za uslovno puštanje na slobodu posle 40 godina zatvora.

Brus Dejvis, koji će uskoro napuniti 70 godina, osudjen je na doživotnu zatvorsku kaznu za ubistvo Hinmana i Šija 1972. godine.

On nije učestvovao u ubistvima glumice Šaron Tejt i njenih prijatelja 1969. godine, koja su Mensonu doneli doživotni zatvor.

Dejvis je dugo insistirao da je u ubistvima bio samo posmatrač, ali je poslednjih godina priznavao odgovrnost.

Protiv oslobadjanja izjasnili se jedan losandjeleski tužilac, nekadašnja članica porodice Menson Barbara Hojt i sestra Šaron Tejt, Debora Tejt, koja je prisustvovala saslušanju.

Da bi bilo prihvaćeno, odobrenje za uslovnu slobodu mora da prodje kroz postupak revizije koji traje 120 dana.

Posle toga, odobrenje se prosledjuje guverneru Kalifornije Džeriju Braunu, koji ima 30 dana da preispita odluku.

Odbor za uslovnu slobodu je 2010. procenio da Dejvis može biti pušten iz zatvora, uz obrazloženje da dugo nije pravio disciplinske probleme i da je prošao obrazovne programe.

Tadašnji guverner Kalifornije Arnold Švarceneger poništio je tu odluku, zbog, kako je rekao, gnusne prirode njegovih zločina, i ocenio da je Dejvis i dalje opasan.

Pogledajte još