Barozo pozvao EU da podstakne privredni rast

BRATISLAVA, 5. oktobra 2012. (Beta) - Šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozvao je u petak u Bratislavi zemlje Evropske unije da se do kraja ove godine dogovore oko budžeta za period od 2014. do 2020. godine i podrže mere za podsticanje privrednog rasta.

Barozo je na jednodnevnom neformalnom samitu premijera 15 članica EU iz grupe Prijatelji kohezije i Hrvatske u Bratislavi istakao da bi i neto platiše u evropsku kasu i primaoci dotacija za svoje siromašne, nerazvijene regione trebalo da se ujedine na platformi održivog rasta.

"Prijatelji kohezije i prijatelji efikasnijeg trošenja sredstava trebalo bi da se ujedine na platformi prijatelja održivog rasta", kazao je Barozo i dodao da je budžet koji je predložila EK izbalansiran i zaslužuje podršku.

U budžetu koji je predložila EK za period 2014-2020. godine sredstva za kohezione fondove zahvaljujući kojima se smanjuje zaostajanje siromašnijih, nerazvijenih regiona, mahom u novim članicama ali i u Španiji, Portugalu ili Grčkoj, manja su za 4,5 odsto, odnosno za 15,8 milijardi evra, dok bi neto platiše na čelu sa Nemačkom želele da se još smanje, ukupno za 50 do 60 milijardi evra.

Barozo je na samitu pozvao sve članice da EU nastavi sa ambicioznom kohezionom politikom.

Samitu uz Baroza prisustvuje i šef Evropskog parlamenta Martin Šulc, potpredsednik EK Marijan Ševčovič i evrokomesar za budžet Januš Levandovski.

Pogledajte još