Koštunica smatrao da se radi o mirnom protestu JSO

BEOGRAD, 5. oktobra 2012. (Beta) - Predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica i tadašnja Vlada Srbije nisu smatrali da je Jedinica za specijalne operacije (JSO) novembra 2001. godine izvršila oružanu pobunu, već da se radilo o mirnom protestu, kazao je u petak u Specijalnom sudu pripadnik JSO Veselin Lečić.

Lečić, nekadašnji pomoćnik načelnika za bezbednost JSO, kazao je u nastavku sudjenja za oružanu pobunu koja se na teret stavlja osmorici pripadnika te jedinice, da je tročlana komisija Vlade Srbije januara 2002. godine konstatovala da je protest bio miran i da oni koji su učestvovali u njemu neće dispciplinski odgovarati.

Komisija, koju su činili tadašnji ministri pravde, poljoprivede i rada Vladan Batić, Dragan Veselinov i Dragan Milovanović je zaključila i da je jedinica bila zloupotrebljena prilikom hapšenja haških optuženika Nenada i Predraga Banovića, naveo je Lečić.

"Vladina Komisija, a pre toga, pokojni premijer Zoran Djindjić na vanrednoj sednici Vlade 14. novembra 2001. godine i tadašnji predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica na konferenciji za novinare govorili su da je reč o protestu, a ne o oružanoj pobuni", kazao je Lečić.

Lečić je kazao i da pokojni premijer Djindjić na sednici vlade 14. novembra 2001. nijednom nije upotrebio reči oružana pobuna, već protest.

Pogledajte još