Joakiminterfest od 7. do 16. oktobra u Kragujevcu

KRAGUJEVAC, 5. oktobra 2012. (Beta) - Kragujevački Knjaževsko srpski teatar biće domaćin 7. Joakiminterfesta na kome će od 7. do 16. oktobra biti izvedeno 11 predstava pozorišta iz Srbije, BiH, Hrvatske, Italije i Makedonije.

"Na festivalu će biti prikazane dobre, slojevite, razigrane, maštovite, estetski razvijene predstave koje se istovremeno bave značajnim javnim i društvenim temama, problemom tranzicije, ratne manipulacije i bolesti društva", rekao je novinarima selektor medjunarodnog festivala u Kragujevcu, pozorišni kritičar i reditelj Goran Cvetković.

Festival će u nedelju, 7. oktobra otvoriti predstava pobednik Sterijinog pozorja "Radnici umiru pevajući" u izvodjenju Bitef teatra.

Na sceni kragujevačkog teatra igraće se predstava Semjuela Beketa "Čekajući Godoa" u izvodjenju Turske drame Skoplje, Bosansko narodno pozorište iz Zenice izvešće predstavu "Pismo iz 1920" u režiji Olivera Frljića.

"Radničku hroniku" igra Narodno pozorište iz Banjaluke, a predstavu "Nemoš' pobeć' od nedelje" Narodno pozorište Toša Jovanović iz Zrenjanina.

Na 7. Joakiminterfestu biće dodeljenje nagrade za najbolju predstavu, režiju, dve glumačke nagrade, za vizuelnost i specijalna nagrada. O kvalitetu predstava odlučivaće žiri u kom su reditelj iz Makedonije Martin Kočovoski, glumica Djurdija Cvetić i reditelj iz Slovenije Primuš Bebler.

Pogledajte još