Dečak pronašao očuvane ostatke mamuta

MOSKVA, 5. oktobra 2012. (Beta-AFP) - Jedan 11-godišnjak pronašao je u ledu odlično očuvane ostatke mamuta dok se sa bratom šetao obalom reke Jenisej na severu Rusije, izjavio je naučni ekspert za te životinje nestale pre mnogo vekova.

Otkriće se dogodilo u avgustu, nedaleko od Jenisejskog zaliva, na poluostrvu Tajmir, gde je životinja ostala do danas, očuvana u permafrostu, (zemljištu u kojem je temperatura ispod nule ili na tački mržnjenja), kazao je zamenik direktora Zoološkog instituta Ruske akademije nauka Aleksej Tihonov.

Okriće ne predstavlja samo skelet, već telo mamuta teškog pola tone, sa očuvanim fragmentima kože, mesa, masti, pa čak i nekih organa.

"Pronadjen je na zabačenom mestu na kojem oluje skidaju slojeve zemlje sa rečne obale, zbog toga je mamut dospeo do površine", dodao je Tihonov.

"Skelet je praktično ceo, u grudima mu je možda i celo srce. Možemo da kažemo da je to mamut veka", naveo je ruski naučnik i ocenio da značaj otkrića prevazilazi samo pronalazak odraslog skeleta mamuta 1901.

Pogledajte još