Umro Vojin Dimitrijević

BEOGRAD, 5. oktobra 2012. (Beta) - Jedan od najuglednijih srpskih stručnjaka za medjunarodnog pravo i medjunarodne odnose Vojin Dimitrijević umro je u petak u 81. godini u Beogradu.

Rodjen je 9. jula 1932. godine u Rijeci (Hrvatska). Gimnaziju i Pravni fakultet završio je u Beogradu na kome je magistrirao i doktorirao 1965, uža specijalnost - ljudska prava.

Počeo je da radi 1958. kao administrativni sekretar Jugoslovenskog skupa interparlamentarne unije, zatim je bio stručni saradnik Instituta za medjunarodnu politiku i privredu.

Profesorsku karijeru započeo je 1960. na Pravnom fakultetu u Beogradu kao asistent, zatim je bio docent, a potom redovni profesor na katedri za medjunarodno pravo.

Kada je 1998. novim Zakonom o univerzitetu ukinuta autonomija univerziteta, bio je u grupi od 16 profesora koji su stupili u štrajk. Najpre je suspendovan, a 30. septembra te godine je penzionisan.

Bio je predavač na univerzitetima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Finskoj, Nemačkoj, Italiji, Japanu, Norveškoj, Poljskoj, Španiji, Južnoj Africi, Sloveniji, ŠVedskoj, Švajcarskoj, Tajlandu, Tunisu, Velikoj Britaniji i SAD.

Sredinom sedamdesetih vodio je kultnu emisiju "Kino-oko" na beogradskoj državnoj televiziji.

Član je mnogih uglednih medjunarodnih organizacija koje se bave ljudskim pravima i medjunarodnim odnosima. Od 1982. do 1994. bio je potpredsednik Komiteta UN za ljudska prava, potpredsednik International Studies Ašociation, predsednik Jugoslovenskog foruma za ljudska prava (1987-1989), a od 1992. dve godine predsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava postao je 1995.

Pogledajte još