Protest bolničarki zbog komercijalizacije zdravstva

VARSSAVA, 5. oktobra 2012. (Beta) - Više od 2.000 bolničarki i osoblja hitne pomoći uz podršku sindikata rudara izašlo je u petak na ulice Varšave da protestuje zbog privatizacije bolnica i, kako glasi parola protesta "U odbranu javne službe zdravstva".

"Bolnice za ljude a ne za zaradu", "Ugovor o radu je pravo", "24-časovna smena je tempirana bomba" neke su od poruka koje bolničarke nose centrom Varšave do kancelarije premijera Donalda Tuska uz buku vuvuzela i pištaljki.

Predstavnici sindikata bolničarki i medicinskog osoblja predaće posle podne peticiju u kancelariji premijera.

Predsednik poljske vlade, budući da danas boravi na samitu premijera grupe Prijatelja kohezije unutar Evropske unije u Bratislavi, primio je sindikalne predstavnice bolničarki juče i dobio spisak problema koje po njihovom mišljenju hitno mora da rešava vlada.

Bolničarke uprkos tom sastanku nisu odustale od protesta koji je, izmedju ostalog, organizovan da obeleži godišnjicu protesta iz 2007. godine, kada su bolničarke protestovale za veće plate i bolje uslove rada.

Nekoliko njih upalo je tada početkom leta u kancelariju tadašnjeg premijera, sada lidera opozicije Jaroslava Kačinjskog, a druge su se smenjivale mesec dana kampujući u šatorima ispred zgrade.

Tadašnji premijer, Kačinjski, poslao je na bolničarke specijalce da uklone njihove protestne šatore što je izazvalo ogorčenje širom Poljske.

Pogledajte još