UNMIK koštao 2,6 milijarde evra

Od početka mandata, pre gotovo sedam godina, privremena misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK) potrošila je oko 2,6 milijardie evra, od čega nešto više od dve milijarde na plate predstavnika međunarodne administracije, navodi se u studiji UNMIK, čije je delove u Bonu predstavio šef Kancelarije za ekonomska pitanja, Andreas Vitkovski. Zahvaljujući, između ostalog, i ovim parama, bruto nacionalni proizvod Kosmeta je u poslednje tri godine povećan za devet odsto, ali i dalje nema velikih stranih investicija, rekao je Vitkovski u intervjuu za nemačku radio-stanicu „Dojče vele“. 

Prema Vitkovskom, za sada ne postoje precizni statistički podaci o ukupnim investicijama na Kosmetu, a izuzev jedne strane firme koja je uložila u feronikl, ostala preduzeća kupili su uglavnom domaći investitori. Najveći interes je, tvrdi Vitkovski, u sektoru energetike, pošto Kosmet raspolaže velikim kapacitetima. Nezaposlenost, međutim, i dalje predstavlja ozbiljan problem i pored različitih podataka o njenoj stopi, naveo je Vitkovski.

Privatizacija, koja je pre tri godine počela u Pokrajini, u poslednjih godinu i po dana uzela je maha, tvrdi Vitkovski. O privatizaciji na Kosmetu bilo je reči  i u šestoj rundi bečkih pregovora između vlasti iz Beograda iz privremenih pokrajinskih institucija 31. maja u Beču. Predstavnici srpskih vlasti i Srba iz Pokrajine su najavili da će zahtevati poništavanje celog procesa, pa čak i krivično gonjenje odgovornih, pošto smatraju da nije do kraja razjašnjeno vlasničko pitanje. „Za nas je važno da se poštuje zakonska procedura i da investitori budu sigurni. To smo i postigli“, smatra Vitkovski. Zvaničnik UNMIK je, takođe, kazao da za rudarsko−topioničarski basen „Trepču“ „postoji poseban koncept koji podrazumeva uspostavljanje međunarodnog upravnika, pošto u kosovskim sudovima teku i neki procesi koji bi mogli ugroziti ceo kombinat“ „Kosovo naravno može da preživi. Pitanje je samo kako. Mislim da sadašnji životni standard može da se sačuva samo uz pomoć međunarodne zajednice,“ zaključio je Vitkovski. (“Pregled”)

Pogledajte još