Karađorđevići na Oplencu

Posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića, koji su ekshumirani 28. septembra na groblju "Boa de Vo" u Lozani, ispraćeni su oko 17 sati iz Saborne crkve u Beogradu.

(old_image)

Uz zvuke himne "Bože pravde", u prisustvu meštana Topole, kovčeg sa posmrtnim ostacima kneza Pavla, poslednjeg vladara Kraljevine Jugoslavije, uneli su gardisti Vojske Srbije. Članovi pevačkog društva iz Šumadije uneli su kovčege sa posmrtnim ostacima kneginje Olge i kneževića Nikole.

Mogućnost da odaju počast Karađorđevićima građani će imati sutra od pet ujutru do sahrane, kojoj će prethoditi liturgija u 10 sati. Kako je planirano, liturgiju će služiti episkop australijsko-novozelandski Irinej.

Odavanje počasti u Beogradu

Građani su od sinoć, kada su posmrtni ostaci uz intoniranje himne "Bože pravde" i zvuke crkvenih zvona uneti u Sabornu crkvu, u mimohodu odavali počast knezu Pavlu, kneginji Olgi i kneževiću Nikoli Karađorđeviću.

Tokom ceremonijalnog ispraćaja posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević ka Oplencu ulice u centru Beograda oko Saborne crke bile su zatvorene za saobraćaj.

Sahrana uz najveće državne počasti

Sahrana, koja će se održati u podne biće organizovana uz najveće državne počasti, a prisustvovaće joj i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Knez Pavle Karađorđević rehabilitovan je 15. decembra 2011. godine, čime je poništena odluka iz 1945. kojom je proglašen za ratnog zločinca kome su oduzeta građanska prava i imovina u zemlji.

Članovi dinastije Karađorđević sahranjeni su:
u Čikagu, Kaliforniji, Švajcarskoj, Atini i na groblju u Vindzoru, a njihovi potomci žele da posmrtne ostatke svojih predaka vrate u Srbiju.

Knez Pavle Karađorđević rođen je u Petrogradu 1893. godine i vladao je Kraljevinom Jugoslavijom

Pogledajte još