Venecuela: U tesnoj trci Čaves i Kapriles

KARAKAS, 6. oktobra 2012. (Beta-AFP) - Venecuelanci odlučuju u nedelju 7. oktobra na predsedničkim izborima da li će na čelu države ostati Ugo Čaves koji se kandidovao za novi šestogodišnji mandat posle skoro 14 godina na vlasti, ili će doći kandidat opozicije Enrike Kapriles.

Ugo Čaves (58) je na čelu države od 1999, preživeo je pokušaj državnog udara, proteste i nekoliko glasanja o njegovoj administraciji. On je 2006. ubedljivo pobedio rascepkanu opoziciju. Ovog puta Čaves, koji kaže da se oporavio od raka, suočava se s kandidatom koji mu je ozbiljan izazov.

Enrikea Kaprilesa (40), podržava koalicija od preko 30 opozicionih partija. Kapriles, advokat i bivši guverner države Miranda, rekao je da želi da zadrži popularne socijalne programe, ali i da poboljša poslovnu klimu u zemlji.

Kada izadju na izbore u nedelju glasači u Venecueli odlučiće da li da nastave Čavesovu verziju socijalizma ili da traže promene.

Čaves je favorit u anketama i ima oko desetak procenata prednosti u odnosu na svog rivala, bivšeg guvernera Kaprilesa.

Prema najnovijim anketama aktuelni predsednik i dalje vodi, sa više od 49 odsto glasova prema 39 odsto za Kaprilesa, i oko 12 odsto neopredeljenih. Oko 19 miliona Venecuelanaca ima pravo glasa za ove izbore.

Pogledajte još