Svingerske tajne Britanaca

LONDON - Više od dva miliona britanskih parova, ljubavnih ili bračnih, pokušavaju da "svingovanjem", "razmenom partnera", svom seksualnom životu dodaju malo "začina" i učine ga uzbudljivijim i poželjnijim - otkriveno je u nedavno obavljenom istraživanju.

U isto vreme, daljih šest miliona osoba oba pola spremno je da sa nepoznatim osobama ili parovima "razmeni seksualne igrarije" bez uspostavljanja bližih ili emotivnih odnosa, "ne bi oklevali da se bace u oganj strasti i burnog seksa sa slučajnim poznanicima" - zaključili su autori anonimne ankete obavljene za londonski list SAN (THE SUN).

Prema rezultatima istraživanja, koja je, inače obavila marketing kompanija ONEPOL, najpromiskuitetniji i seksualnim avanturama najskloniji su punoletni žitelji Mančestera jer je više od 15 odsto anketiranih parova priznalo da redovno ili povremeno razmenjuju partnere ne samo "učetvoro" u stanovima već i na pravim svingerskim orgijama na kojima učestvuje na desetine parova.

Zanimljivo je da se na razmenu partnera najčešće odlučuju mladi ljubavni parovi stari između 18 i 21 godinu i bračni parovi u tridesetim godinama kad im se učini da im je seksualni život "postao dosadan".

Istraživanje je takođe pokazalo da je najveći porast svingerskih parova zabeležen kod mladih osoba, u njihovim 20-im i 30-im godinama.

A da bi ustanovio šta mlade parove navodi da razmenjuju partnere, reporter lista je razgovarao sa parom koji je pristao da iziđe iz anonimnosti: 29-godišnjom Emom Morgan i 27-godišnjim Stivenom Grinom iz grada Harlou u pokrajini Eseks,  koji su, kako su rekli, "u čvrstoj ljubavnoj vezi već osam meseci".

Ema je manekenka i foto-model a Stiven elektrotehničar. Ema iz prethodnih veza ima dve ćerke stare osam i 11 godina i sa Stivenom najmanje dva puta nedeljno odlaze u jedan svinger-klub gde svaki put "upoznaju" nove "prijatelje" jer, tvrdi Ema, "svaki novi partner pokaže nešto novo i uzbudljivo".

Da bi "čuo i drugu stranu", dakle stručnjake, list se obratio psihoanalitičarki i seksualnoj terapeutkinji Diedri Sanders.

"Razmena partnera nije odgovor na osećanje dosade u seksu sa stalnim partnerom. Svako od nas ponekad oseti umor zbog seksualne monotonije i učini nam se da bi razmena partnera možda bilo rešenje koje će nam regulisati seksualni apetit a da ne reskiramo vezu. Uostalom, pošto oboje to radite otvoreno, gledajući jedno drugo, uvereni ste da veza neće trpeti" - smatra gospođa Sanders.

Međutim, tvrdi ona, to baš i nije tako jednostavno. Ne smemo zaboraviti, podseća ona, da je naš seksualni život u tesnoj vezi s našim emocijama. Ono što može biti bezbedno i bezopasno kao erotska fantazija postaje izuzetno rizično za našu vezu kad se u nju uključe stvarni ljudi.

"Sudeći po reagovanju čitalaca lista, inicijator razmene partnera najčešće je muškarac. Muškarci su sposobniji od žena da se upuste u seks a da emocije 'ostave po strani'.
Ali će reagovati vrlo burno nakon što se osveste da je njihova partnerka imala seksualni odnos sa drugim muškarcem", ocenila je doktorka Sanders.

A kad je žena u pitanju, upozorila je Sandersova, svingersko iskustvo može biti dvojako: "Ako je na razmenu partnera pristala da bi udovoljila partnerovoj fantaziji i ako joj se seks sa nepoznatim gadio, posle njega će se osećati prljavo, uvređeno i razočarano i neće biti sigurna da li je stalni partner koji ju je posmatrao uopšte uživao u svom seksu;

Međutim, ako joj je bilo lepo i ako je to dokazala burnim orgazmom, njen partner će se osećati nesigurnim jer će se pitati da li je uživanje bilo stvarno ili gluma. Jer, muškarci su vrlo ranjivi ako su svedoci situacije u kojoj mogu da zaključe da je sving-partner kod njegove stalne partnerke izazvao erupciju stvarnog orgazma", upozorila je doktorka Sanders.

Ovakve situacije neretko rezultiraju prekidom veza, raspadom brakova, razorenim porodicama i bolnim sećanjima.
Posebno, podseća ona, veliki rizik predstavlja nebezbedan svingerski seks bez upotrebe kontraceptivnih sredstava koji može doneti ne samo infekciju nego i trudnoću pri čemu će se odmah postaviti problem - čije je to dete?

"Moj savet svima koji se odluče da krenu u svingovanje je da sebi postave pitanje - zašto? Da li zato što je vaš seksualni život postao monoton, dosadan ili nezadovoljavajući ili zato što vam je celokupna veza poremećena? Ali, ako je u pitanju seksualna radoznalost na granici sa egzibicionizmom, onda preuzmite sav rizik i za moguće probleme krivite isključivo sebe", zaključila je doktorka Sanders.

(FoNet)
 27. mart 2009.

Pogledajte još